Rapporten som gjorts på initiativ av den medicinska tidskriften The Lancet och Stockholms universitets Reslilience Center har tagit fram siffror om vilken sorts mat och i vilken mängd mänskligheten bör äta för att jorden ska kunna tackla de kommande klimatförändringarna samtidigt som vi kan fortsätta leva på det sätt vi gör i dag. De största förändringarna som rapporten föreslår är framför allt minskande av matsvinn och en radikal minskad köttkonsumtion samt att vi börjar äta mer grönsaker. Till exempel föreslås det att cirka 35 procent av kaloriintaget ska bestå av fullkorn, rotfrukter och potatis.
– Den här rapporten visar hur vi bör äta, men framför allt att det är möjligt att föda en växande befolkning på ett hållbart sätt, säger Line Gordon från Stockholm Resilience Center i ett pressmeddelande.
LRF Gotlands ordförande Anna Törnfeldt ser det som en utmaning att minska köttkonsumtionen. Hon menar dock att de gotländska köttbönderna inte bör oroa sig utan att ansvaret istället ligger på livsmedelsbranschen.
– Gotlands bönder försörjer cirka 85 procent av Storstockholms livsmedel så utan oss hade det inte funnits någon mat. Jag kan tycka att det hänger en hel del ansvars på livsmedelsbranschen också. Ungefär hälften av allt kött Sverige tar in till exempel kommer från utländskt kött. Hade det helt slopats hade vi fått en rejäl minskning, säger hon till GT.