Skarpskyttar, brysselkex och kongresser är några av kakorna som dukas fram på Klinteskolan när klass 9B gör en tidsresa i de gotländska kaffekalasens historia.
– Sju sorters kakor var ett minimum, och om man hade fler ansågs det som lite högfärdigt, ett överdåd, säger Anna Ulmstedt.
Anna Ulmstedt har jobbat som hemkunskapslärare i 40 år och är nu pensionär, men under tisdagen var hon på plats i Klinteskolan för att prata om kaffekalas och gotländska traditioner.
I köket som tillhör hemkunskapen ligger mängder av kakor som eleverna bakat. Där finns även traditionella bord uppdukade så som det kunde se ut från år 1910 till 1940 och på 1970-talet och framåt.
Förutom sju sorters kakor bjöds det förr även på tårta och gottbord med marmelad-godis och läsk under de traditionella kaffekalasen på Gotland.
– Det ska vara både bulle och skivkaka och du måste ta av alla sorter, annars är du mycket oartig, det är obildat. Då har man talat om att de sorterna tycker jag inte om, säger Anna Ulmstedt.
Att äta så mycket på en gång är det nästan ingen som klarar av. En elev föreslår en lösning – att bara smaka lite av varje kaka. Men det fanns en annan lösning: kakpåsen.
– Man åt vetelängd eller bulle plus en eller två kakor, säger Anna Ulmstedt.
Övriga kakor lades i kakpåsen som sedan togs med hem.
– Det var väldigt viktigt att man fick med kakor hem till barnen, berättar Anna Ulmstedt, som minns hur hon själv som barn kunde få kakpåse med mjölk till frukost dagen efter att det bjudits på kaffekalas på någon av granngårdarna.
– Rubriken på den här artikeln kan vara ”Barn i matkoma”, säger Milou Moberg som lassat på och ätit upp samtliga åtta kakor som de bakat.
På frågan om han gillar att baka svarar han med ett skratt och tummen upp:
– Jag gillar att äta.
Det är hemkunskapsläraren Monika Splitgren som tagit initiativ till denna speciallektion och via en efterlysning på Facebook bjudit in kak- och kalasexperten Anna Ulmstedt.
– Det blir ju lite roligare för eleverna att lyssna på någon annan någon gång, säger Monika Splitgren och fortsätter:
– Jag gör det här för att jag tycker om dem.
Trots att alla fått äta alla sorters kakor fanns det plats för ansin, att ta om på gutamål. Innan ungdomarna lämnar lektionssalen har de självklart packat kakpåsar att ta med, precis så som man ska göra efter ett riktigt gotländskt ”kaffikalas”.