"Blir en stor våt filt över hela samhället"

Mötet om den uppmärksammade kalkdomen i Klinte lockade över 100 personer till stormöte på torsdagskvällen. "Har svårt att se att jobben kommer Klinteborna till godo".

Över hundra personer kom till mötet i Klintehamn på torsdagskvällen.

Över hundra personer kom till mötet i Klintehamn på torsdagskvällen.

Foto: Gunnar Britse/Dennis Pettersson

Klinte2020-01-03 12:03

110 personer kom till det möte som arrangerades av Klintetraktens framtid och Urbergsgruppen under torsdagskvällen med anledning av domen angående SMA Minerals utökade kalkbrytning vid Klintebys och Snögrinde i Klinte.

Representanter från media nekades komma in på mötet som hölls i Klinteskolan. Dagen efter kan dock Markus Torpvret, Klintebo och ledamot i Urbergsgruppen, berätta vad som sades på mötet.

– Att media inte släpptes in var olyckligt, men det berodde på att vi ville att de boende skulle tillåtas säga vad de ville om domen, och det gör man kanske inte om man vet att media är närvarande, säger han.

Under mötet informerades om domens innehåll och de beslutade villkor som finns för kalkbrytningen. Enligt domen får 900 000 ton kalksten per år (totalt 30 miljoner ton) brytas i ett brott som tillåts täcka en markyta om 105 hektar, cirka 200 fotbollsplaner. Ytmässigt blir Klintebrottet i jämförelse större än både Västra brottet i Slite (70 hektar) och Stucks i Bunge (60 hektar).

– Många är väldigt oroliga framför allt för vattnet och trafikfrågan. Många i närområdet har egen brunn, och att få tunga lastbilar som kör förbi var femte minut, det är svårt att ta in, säger Markus Torpvret.

Listan kan göras lång över saker som oroar Klinteborna. Förutom många och tunga transporter samt vattenfrågan pratar man om sprängningar, damm, buller, förlorad natur – och inte minst bristfälliga transportvägar.

– Bönders backe kommer att bli ett problem. Där har SMA flaggat för att man vill sätta upp ett trafikljus och enkelrikta vägen när transporterna ska fram, säger Markus Torpvret.

Ett krav i domen är att brytningen inte får utökas förrän trafikfrågan är löst på ett tillfredsställande sätt.

SMA Mineral har uppgett att man räknar med att skapa 25-30 nya arbetstillfällen om brytningen utökas. Men det är inte värt särskilt mycket jämfört med vad som tagits fram av regionen i visionsprogrammet "Klintehamn 2030", menar Markus Torpvret.

– Det här blir en stor våt filt över samhället och hela den visionen. För i den planen kommer det ges betydligt mer än 30 jobb. Vi har svårt att se att de jobben kommer Klinteborna till godo då det är inom områden där det är svårt att anställa i dag.

Region Gotland har som vi tidigare berättat beslutat att inte överklaga domen. 

– Vilket är konstigt, för regionen säger ju själv att brytningen och transporterna inte är förenlig med Klintehamn 2030, men ändå väljer man att inte överklaga, säger Markus Torpvret.

En annan fråga som inte är klarlagd är hur Klintehamns hamn ska klara av de kraftigt ökande transporterna av kalksten.

– Hamnens miljötillstånd behöver tredubblas. Vad jag förstår behöver den också byggas ut för att klara större fartyg, säger Markus Torpvret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!