I torsdags var det sista dagen att överklaga Mark- och miljödomstolens dom som tillåter utökad kalkbrytning i Klintebys. Ett tiotal överklaganden har kommit in och ett av dem är från Elin Torpvret. Hennes barndomshem ligger bara några hundra meter från det tilltänkta stora brottet.
– Vi har anlitat en jurist i vår överklagan och det vi bland annat har lyft är att domen inte följer miljöbalken. Dessutom kommer bullret att bli besvärande eftersom de kommer att bryta mellan klockan 06 och 22, säger hon och fortsätter:
– För oss blir det ingen 11-timmars dygnsvila som det är i arbetslivet. Vi kommer också att komplettera vår överklagan med fler punkter.
Vad har du för förhoppningar om din överklagan?
– Jag har ingen aning om hur det går men jag hoppas ju att den ska gå igenom. Vi måste försöka på alla sätt och vis att stoppa det här, för det kommer att påverka vår och våra barns framtid.
Även föreningen Klintetraktens Framtid har överklagat domen. I sin överklagan skriver de att brytningen skulle få förödande konsekvenser för Klintehamns boende- och vistelsemiljö. De anser också att en storskalig verksamhet går på kollisionskurs med målet om att utveckla besöksnäringen på ön. En annat skäl till att ompröva domen är den utbyggnad av hamnen som måste göras för att skeppa ut stenen. Föreningen anordnade i torsdags ett möte för boende i området. 110 personer kom och syftet var bland annat att informera om domen och vad den innebär för Klintehamnsborna.
– Det var många som inte har vetat det tidigare. Det blev ganska känslosamt, många är oroliga för vattnet och trafiken och hur de som privatpersoner får sin boendemiljö påverkad, säger Niklas Mickelin som är sammankallande i föreningens Hamn- och kalkgrupp och fortsätter:
– Många på mötet kände sig frustrerade och utlämnade. De hade önskat att regionen också hade överklagat domen för att visa att de står upp för invånarna i Klintehamn.
Föreningen hade också ett annat syfte med att samla Klintehamnsborna, nämligen att få fler att engagera sig i deras arbete och få in idéer om hur man kan arbeta vidare.
– Vi fick upp mångas ögon och det var flera stycken som vill vara med och engagera sig. Vi blev jätteglada och vi hoppas att de kan vara med och bidra, säger Niklas Mickelin.
Han vill också påpeka att föreningen inte vill ta bort all kalk- och stenbrytning.
– Vi vill inte ha det så här storskaligt. De tar bort all sten men det kommer inte Gotland till gagn, det är ett fåtal jobb kontra boende och vägar som blir förstörda.
Sven Jakobsson bor vid kyrkan i Klinte och kom till torsdagens möte för att få höra vad som är nytt. Han vill inte ha något stort kalkbrott i sitt närområde och är orolig för hur det ska påverka vattnet. Och så tycker han inte att brytningen ger Gotland något.
– Det är bra att de har överklagat. Det ger inget ekonomiskt för Gotland. Så det är vi inte roade av, säger han.
SMA:s vd och koncernchef Daniel Juvél har inte så mycket att säga om de överklaganden som kommit in.
– Vi har konstaterat vilka som överklagat. Sedan får vi värdera hur vi ska delta i den vidare processen, säger han.
Hur förbereder ni er inför en eventuell ny förhandling?
– I första steget ska vi se om domstolen ger prövningstillstånd. I så fall har vi gjort alla våra utredningar och det är inte mycket mer att göra än att köra en vända till.