Först pÄ ön med bryggeri och egen krog i hemmet

Laura och Mattias Niklasson Àr paret som har nÀra till puben. Sedan tio Är driver de ölbryggeri i hemmet, sedan i sommar ocksÄ krog. "JÀttetrevligt", sÀger de om att öppna sin bostad.

Klinte bryggeri startade i kÀllaren hos Laura och Mattias Niklasson för tio Är sedan. Sedan i sommar driver de ocksÄ restaurang hemma i villans bottenvÄning. FöranmÀlan gÀller och planen Àr att hÄlla öppet utvalda kvÀllar Äret runt.

Klinte bryggeri startade i kÀllaren hos Laura och Mattias Niklasson för tio Är sedan. Sedan i sommar driver de ocksÄ restaurang hemma i villans bottenvÄning. FöranmÀlan gÀller och planen Àr att hÄlla öppet utvalda kvÀllar Äret runt.

Foto: Henrik Radhe

Klinte2022-08-26 17:15

Det finns inte nĂ„gra skyltar som berĂ€ttar om restaurangverksamheten. Inte heller regelbundna öppettider eller möjlighet att bara dyka upp nĂ€r öl och mat serveras. 

– VĂ€lkommen! NĂ€r vi har restaurangen öppen stĂ€nger vi till upp sĂ„ att barnen kan fĂ„ ha det lite privat, sĂ€ger Mattias Niklasson och öppnar dörren.

Med start pĂ„ Ölets dag, den 20 juli, har Mattias och Laura Niklasson haft öppet sex kvĂ€llar i sommar– men bara för förbokade pĂ„ en gĂ€stlista i dörren. 

– Vi vill ha en halvtimme mellan gĂ€sterna, sĂ„ att vi hinner berĂ€tta. MĂ„nga av de som kommer Ă€r lika nyfikna pĂ„ huset, som varit distriktslĂ€karmottagning, som pĂ„ oss, sĂ€ger Laura Niklasson.

undefined
Klinte bryggeri startade i kÀllaren hos Laura och Mattias Niklasson för tio Är sedan. Sedan i sommar driver de ocksÄ restaurang hemma i villans bottenvÄning. FöranmÀlan gÀller och planen Àr att hÄlla öppet utvalda kvÀllar Äret runt.

Laura och Mattias Ă€r först pĂ„ ön med konceptet – att brygga eget öl och laga sin egen mat för att servera pĂ„ en tillfĂ€llig pub i hemmet. Men vĂ€gen dit har varit lĂ„ng.

– Det tog Ă„tta mĂ„nader, och om jag inte hade varit jurist vet jag inte om vi hade klarat det, sĂ€ger Laura Niklasson och berĂ€ttar att hon just nu Ă€r tjĂ€nstledig frĂ„n sitt jobb som verksamhetsutvecklare pĂ„ Skatteverket för att gĂ„ kockutbildning.

undefined
Mattias Niklasson har utökat med ett större bryggverk. Det gamla gjorde 50 liter, det nya fyra gÄnger sÄ mycket öl i taget som nu kan serveras en trappa upp i vardagsrummet.

För paret började allt med att Mattias, som varit hembryggare av öl sedan sina övre tonÄr, för precis tio Är sedan började brygga i liten skala hemma i kÀllaren. Bryggverket tog 50 liter Ät gÄngen, öl som tappades pÄ fat och i huvudsak levererades till Lauras bröder som driver Jessens saluhall i Visby.

– För tre Ă„r sedan investerade jag i ett bryggverk för 200 liter. I Ă„r kommer nog att bli ett rekordĂ„r, med kanske 2 500 liter, sĂ€ger Mattias Niklasson och berĂ€ttar att det i bryggerisammanhang Ă€ndĂ„ Ă€r vĂ€ldigt smĂ„ mĂ€ngder.

NÄgra planer pÄ att expandera, tappa pÄ flaska istÀllet för att bara sÀlja pÄ mindre fat, har han inte.

– Det Ă€r mĂ„nga som frĂ„gat mig – och folk med pengar som velat satsa. Men jag trivs sĂ„ himla bra med mitt jobb pĂ„ ambulansen, sĂ€ger han och berĂ€ttar att han efter mĂ„nga Ă„r som narkossjuksköterska pĂ„ ambulanshelikoptern nu börjat hos Samariten, pĂ„ den landbaserade vanliga ambulansen.

undefined
Laura och Mattias Niklasson hÀmtar idéer och inspiration i matböcker men ocksÄ frÄn mÄnga av de resor de gjort till andra lÀnder.

Ölet har dock gjort Klinte bryggeri vida kĂ€nt lĂ„ngt utanför Gotland. NĂ€r organisationen Untappd listat Sveriges högst rankade bryggerier hamnar Mattias Niklasson pĂ„ en nionde plats. Bland de minsta, nanobryggerierna, ligger han nĂ€st högst i topp.

– Titta hĂ€r pĂ„ Google Maps, 7 333 visningar denna mĂ„nad. Det Ă€r helt sjukt, men folk Ă€r nördiga, sĂ€ger han.

I familjens kök Ă€r det Laura som styr de kvĂ€llar de hĂ„ller restaurangen öppen. I sommar har hon jobbat hos bröderna i saluhallen i Visby och fĂ„tt med sig nyttiga erfarenheter. 

– Det var en hĂ„rd skola kan jag sĂ€ga med otroligt högt tempo, sĂ€ger Laura Niklasson och berĂ€ttar hur inspirationen kommer till henne.

Familjekrogen har hittills haft olika lÀnders mat som tema, lÀnder dÀr Mattias och Laura rest och har smakat lokal matkultur pÄ plats.

undefined
Laura Niklasson har tjÀnstledigt frÄn sitt jobb för att gÄ kockutbildning. Hon lagar all maten till gÀsterna som kommer hem till villan i Klintehamn.

Planen Àr att fortsÀtta hÄlla öppet, en gÄng i veckan hela hösten och vintern.

– Det hĂ€r kĂ€nns jĂ€ttetrevligt, och vi lĂ€r oss mycket av alla gĂ€ster, sĂ€ger Laura medan hon och Mattias blĂ€ddrar i backarna med vinylskivor.

Förutom alla regelverk kring mat och dryck innebÀr en skivspelare att de ocksÄ mÄste betala avgift för musiken via Stim. GÀsterna kan sjÀlva vÀlja lÄtar.

undefined
GÀsterna kan botanisera bland backar med parets vinylskivor. En rörmokare som gillar idén har dessutom bidragit med sina LP-plattor.

– VĂ„r rörmokare kom hit med sina skivor och han har sin egen back hĂ€r, men var lite orolig för kvaliteten pĂ„ skivorna för de hade varit med pĂ„ mĂ„nga fester, sĂ€ger Mattias Niklasson.

SÄ hÀr gÄr det till

Den som funderar pÄ att göra som Laura och Mattias har en hel del regelverk frÄn olika myndigheter att tÀnka pÄ:

En bygglovsanmÀlan krÀvs, för Àndrad anvÀndning av fastighet.

AlkoholtillstÄnd krÀvs, med tillhörande utbildning och slutprov för godkÀnnande.

Ett godkÀnt kök krÀvs, och registrering som livsmedelsverksamhet.

F-skatt och ett registrerat företag krÀvs dessutom för att kunna starta.

Mer information och regler frÄn olika myndigheter finns samlat pÄ sajten verksamt.se

KĂ€lla: Klinte bryggeri

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!