Den gamla gården vid Lilla Snögrinde i Klinte ligger inramad av kastanjeträd i paradisiska omgivningar. Här finns skogar med slingrande vägar och rester av bosättningar från järnåldern, här finns fågelrika Stormyr och hagar med vyer över böljande landskap.
Elin Torpvret växte upp vid Lilla Snögrinde, som tredje generationen Pettersson på gården. När föräldrarna inte orkade bo kvar tog Elin och hennes man Markus över. De bor och jobbar i Stockholm men försöker att tillbringa så mycket tid som möjligt på gården och hoppas att med tiden kunna flytta hit på heltid.
I oktober 2017 kom brevet som förändrade allt. SMA deklarerade att de ville utöka brytningen från kalkbrotten vid Snögrinde och närbelägna Klintebys och kallade till samråd.
Kalkbrytningen har en lång historia i trakterna kring Klinteberget. En småskalig brytning har pågått under hela Elins uppväxt, men hon märkte inte mycket av den, trots att hon tillbringade stora delar av sin barndom på hästryggen. Därför blev Elin inte så orolig inledningsvis.
– Jag trodde att det bara var något litet, berättar Elin.
Snart stod det dock klart att den produktion som SMA nu planerar är av ett helt annat slag än det som varit. Om företaget får som det vill kan de bryta 30 miljoner ton berg från ett 105 hektar stort område.
– Västra brottet i Slite, som man ser från vägen, är 70 hektar, förklarar Elin.
– Det blir som en två kilometer lång och 30 meter djup ravin från stora vägen mot Hemse och bort till Hunninge, fortsätter Elin och pekar norrut.
Elin Torpvret är rädd för att vattnet i den egna brunnen ska sina, men också för att Stormyr ska torka ut och att fågelsången ska tystna.
Och kalkstenen ska inte bara brytas här, utan också krossas och transporteras härifrån. Med ett krossverk 280 meter bakom ladugården och ett par hundra lastbilstransporter till och från brottet varje dygn befarar Elin Torpvret att omgivningarna får en helt annan karaktär.
– Det blir ett industriområde, säger hon.
Sedan brevet kom har Elin och Markus Torpvret lagt oändligt mycket tid på att läsa in sig på utredningar och planer och ta reda på vad de kan göra för att stoppa dem. Det är svårt.
– Det är experter som betalas av SMA som skriver rapporterna och det är inte lätt att säga emot en hydrolog. Men vi måste kämpa. Det är en idyll som blir förstörd, säger Elin Torpvret.