Fabriken laddar upp för högsäsongen

Snart ska tonvis med rödbetssallad skickas ut från Foodmarks växande fabrik. Under de mest intensiva veckorna innan jul rullar produktionen dygnet runt.

Det är Erik Wallins första dag på fabriken och han går bredvid Malena Andersen. Ny personal lärs upp i tre veckor, men det tar år att lära sig maskinerna fullt ut.

Det är Erik Wallins första dag på fabriken och han går bredvid Malena Andersen. Ny personal lärs upp i tre veckor, men det tar år att lära sig maskinerna fullt ut.

Foto: Nils Stahle

Klinte2019-11-05 11:00

Juletid innebär högsäsong för rödbetssallad och Sveriges största tillverkare av salladen finns i Klinte. Under den mest intensiva perioden är produktionen här i gång dygnet runt, extrapersonal går in och leveranserna till fastlandet duggar tätt. Rödbetssallad är en färskvara, det går inte att bunkra upp, men redan nu läggs rödbetor i ättikslag för att sedan bli rödbetssallad och ny personal tränas upp vid maskinerna.

 Inför jul skickas 800 ton eller 13 miljoner portioner rödbetssallad ut. Det är en av två produktionstoppar på fabriken, som även tillverkar potatissallad och såser. Den andra toppen infaller under sommaren och då är det potatissallad som efterfrågas. Senast skickades 400 ton ut veckan innan midsommar.

– Säsongen för rödbetssallad är intensiv, men enklare än potatissalladen. Julafton är alltid den 24:e, medan potatissalladen påverkas mer av vädret, säger fabrikschefen Anna-Carin Löfstedt och berättar att efterfrågan i fjol ökade redan i april på grund av värmen.

I fjol påverkades fabriken också, som så många, andra av torkan. Den höga efterfrågan gjorde att företaget fick ringa runt till gotländska lantbrukare för att få in tillräckligt med råvara. Det har inte varit ett problem i år, konstaterar Anna-Carin Löfstedt.

– I år är situationen den omvända, och det är fantastiskt fin kvalité på råvaran. Jag tror nog att det är den bästa någonsin faktiskt, säger hon.

Annars har det gått bra för fabriken de senaste åren. De tillverkar produkter för varumärket Rydbergs som bland annat slagit ut konkurrenten K-sallat och i dag tillverkas 8 000 ton såser och sallader i Klinte.

– Vi har tagit väldigt mycket marknadsandelar de senaste åren. Om man tittar på de tre senaste åren har vi växt med 25 procent, och jag tror att det är mycket på grund av att vi har den gotländska råvaran.

Utöver de 51 tillsvidareanställda tillkommer extrapersonal under säsongstopparna, totalt motsvarande ett tiotal helårstjänster. En av dem som jobbar året runt är Malena Andersen, i dag bevakar hon maskinen som fyller potatissallad i 400 grams-förpackningar. När hon går i affären brukar hon hålla koll på de produkter som tillverkas i fabriken.

– Jag kollar alltid att allt ser bra ut. Jag kan också se på datummärkningen när den är tillverkad och tänka: "det är jag som har gjort den här", säger Malena Andersen.

Potatisen hackas till små tärningar och blir sedan uppblåst i ledningar i taket. Därefter kommer den ut färdigkokt och nedkyld. Processvattnet renas och går till en bevattningsdamm på gården intill.
Potatisen hackas till små tärningar och blir sedan uppblåst i ledningar i taket. Därefter kommer den ut färdigkokt och nedkyld. Processvattnet renas och går till en bevattningsdamm på gården intill.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!