”Vi behöver ert stöd!”. Så inleder Suderviljan ekonomisk förening sin skrivelse till regionen. Efter flera tuffa år och negativa beslut från IVO tar man till en sista desperat åtgärd och ber om ekonomiskt stöd från regionen.
Sedan Region Gotland beslutade att de sociala kooperativen från den 1 juli 2020 skulle stå på egna ben har Suderviljan haft problem. Av den anledningen har Suderviljan ansökt hos IVO om att få bedriva daglig verksamhet för att på så vis vara berättigade till ersättning för deltagare. Men försöken har varit förgäves.
Suderviljan som är ett arbetsintegrerat socialt företag utan vinstintressen arbetar med diverse trädgårdstjänster, blomsterförsäljning och driver växthus, och fungerar som daglig verksamhet för LSS-brukare. I mars 2022 fick de köpa loss fastigheten Klinte strands av regionen, men ett missförstånd om kostnad för pantbrev ledde till att den ekonomiska föreningen hamnade i än mer ekonomiskt trångmål i och med försämrad likviditet.
I brevet till regionen skriver man nu:
”Detta brev skriver vi till er, då vi anser oss utgöra en liten, men viktig del i det gotländska sociala samhället. Under hösten 2022 märkte vi en klar nedgång och förändring i orderingång och försäljning. Det rådande privatekonomiska läget samt ökad inflation och kostnadsökningar, innebar att våra kunder utförde många av ”våra” arbeten själva. Detta medförde att 2022 blev det sämsta året i vår tjugoåriga historia. Vi är nu i stort ekonomiskt trångmål och behöver ert stöd. Inte bara i positiva uttalande, utan även i ekonomisk handling.”
Föreningen hoppas att regionen ska se dem som ett socialt företag som hjälper regionens långtidsarbetslösa och ber om tillskott på 150 000 kronor. Man har redan varslat om att den dagliga verksamheten kommer att upphöra den 30 juni i år. Men regionens svar är dåliga nyheter för föreningen.
Marica Gardell är regionens socialdirektör och hon har svarat Suderviljan:
– Jag har tagit emot ert brev och läst, förstår er tuffa situation, men det är korrekt det som står att vi inte betalar ersättning för de deltagare som finns hos externt företag. Jag förstår att ni även sökt tillstånd hos IVO för att kunna bedriva daglig verksamhet och tyvärr inte fått detta. Har man tillstånd för daglig verksamhet, då kan vi som region betala ersättning för deltagare.
Ulf Klasson är ordförande i Suderviljan och är, socialdirektörens svar till trots, ändå hoppfull:
– Politiken har ju ännu inte gett något definitivt besked, så jag hoppas att de tycker att vi gör en social insats och står för sin del av kostnaderna. De intäkter vi får från brukarna täcker inte kostnaderna för att hålla den dagliga verksamheten uppe. Men skulle regionen skjuta till lite pengar så fortsätter vi givetvis gärna med den verksamheten, säger han.