Men först om Henry som har sålt kläder i 50 år:
30 år på gotländska marknader och 50 år sen starten. Klädförsäljaren Henry Gustafsson är en troget återkommande knalle i det gotländska marknadsvimlet och fanns förstås på plats i Klinte.
- Det blir väl ett par byxor, dom skulle jag kunna tänka mig, säger kunden Leif Holmberg från Klinte/Motala.
- Där har du ett tyg som är helt otroligt slitstarkt, det finns inte i produktion längre, 298 kostar dom, upplyser säljaren Henry Gustafsson om när han håller fram byxorna.
82 år gammal
Leif slår till och ytterligare en av många tusen affärer genom åren är avslutad för Värnamobaserade Henry Gustafsson, Han har åkt runt i landet som marknadsförsäljare i 50 år och på de gotländska har han varit de senaste 30. 82 år gammal har han ännu inte tröttnat och branschkunskapen är betryggande. Med måttband runt halsen kan han ändå oftast bara via ett ögonmått se vilken storlek kunden drar. Och den som vill kan gå in i bussen och prova.
När Henry Gustafsson berättar hur han startade är det ett typexempel på småländsk småföretagsamhet.
- Jag hade en strumpfabrik som granne och de undrade om jag inte kunde sälja åt dom. Så blev det och jag säljer fortfarande av deras fabrikation, stickade i Sverige, vilket inte är vanligt i branschen numera.
Kräklingbo
Han besöker numera marknader i främst östra Sverige. Enbart på hemmaplan i Värnamo är det sex marknader om året. Och senare i höst väntar stora marknader som Adelöv i Småland och Ulrika marknad i Östergötland, den senare med 700-800 handlare.
- På Gotland är jag med på de fyra stora på hösten. Kräklingbo har varit bäst försäljningsmässigt de senaste åren men det växlar.
Henry Gustafsson menar att en av de viktigaste punkterna i att bygga upp en återkommande kundkrets handlar om att skapa förtroende.
- Och visst kan folk byta. Jag är ju här på fyra marknader. Och det har hänt att någon har handlat i Hemse och sedan kommit och bytt i Slite året efter.
Lönar det sig då att vara professionell marknadshandlare?
- Jag har levt på det i 50 år och har hus och sommarstuga. Vad kan man mer begära, sammanfattar Henry Gustafsson, som givetvis återfinns i Hemse i oktober.
Motorförening
Många olika kategorier förutom säljarna passar på att finnas på plats i Klintehamn när det är så mycket folk i cirkulation. Över marknadsområdet hörs det omisskännliga ljudet av en tändkulemotor. Det är Herrviks motorförening, bildad 2009, som dragit i gång en gammal båtmotor av fabrikat Bolinder.
Styrelsemedlemmen Iwan Wöldern informerar om deras stora projekt i helgen. Då skall en 35 ton tung fyrcylindrig tvåtaktsdieselmotor, en Atlas Polar tillverkad 1931, lyftas och flyttas från uppställningsplatsen kraftvärmeverket i Visby till Herrvik och det blivande museet. Tidigare tjänstgjorde den och stod vid Visby Elverk fram till 2007.
150 medlemmar
- I början av 2000-talet fick jag nys om att den skulle gå till skrot. Generatorn, svänghjul och en del annat fanns redan på skroten men jag lyckades rädda allt utom generatorn.
- Det blir himla roligt. Mycket jobb och lite pengar har vi men är redan uppe i 150 medlemmar.