Klinteprofilen tipsar om krogar, badställen och spelningar

I intervjuserien "Mitt Gotland" har turen kommit till Lovisa Stern. Hon gillar kusterna, det karga, men även att Markus Krunegård kommer.

Det är rejält blåsigt den här dagen, när Lovisa Stern tar med oss till Vivesholm, naturreservatet norr om Warfsholm. Men det hör liksom till att det kan vara det. Och kitesurfarna trivs bra.

Det är rejält blåsigt den här dagen, när Lovisa Stern tar med oss till Vivesholm, naturreservatet norr om Warfsholm. Men det hör liksom till att det kan vara det. Och kitesurfarna trivs bra.

Foto: Simon Bendelin

Klinte2024-07-07 05:15

Mitt Gotland

Ursprunget är Västerhejde, men hon får nog acceptera epitetet "Klinteprofil" vid det här laget. Hon var med och drog igång butiken Bikeoholic en gång i tiden (då med efternamnet Moberg), hon är numera drivande i bygdens äventyrspark Högt & Lågt och hon har under tiden varit engagerad bland annat mot kalkbrytning i närområdet.

På frågan om bästa promenadstråken blir det denna hemtrakt som hamnar i fokus:

– Det blir lätt i närheten av hemmet, som uppe på Klinteberget. Men även längs med kusten söderut; mellan Fröjel och Klinte kyrka finns en fin vandringsled.

Vilken är den vackraste platsen på Gotland?

– Kanske Ekstakusten, men egentligen alla kuststräckor, Högklint och Ygne är också fint. Och även den här platsen, svarar Lovisa Stern, när hon blickar ut över Vivesholm – det för dagen blåsiga naturreservat hon valt ut som intervjuställe.

Vi byter ämne och kommer in på sådant som kulturella och kulinariska upplevelser. Den 41-åriga egenföretagaren väljer då att bredda dig lite mer, geografiskt:

– Bistro Burs är en liten pärla och det ska bli spännande att pröva nya Guldkaggen också.

Finns det något kulturevenemang du inte vill missa?

Markus Krunegård är ett måste i sommar. Konsertutbudet är ju helt fantastiskt och det brukar alltid bli någon spelning på Grå Gåsen eller på Fårö. Jag gillade Så mycket Burgsvik väldigt mycket också, det var härliga tider!

Sport då, blir det nåt sånt?

– Jag kommer se Levide många gånger, min son spelar där och de har ju kämpat sig upp i Gotlandsfyran nu.

undefined
Något besök på Bistro Burs kan det nog bli i sommar. Eller kanske i höst?

Vi pratar lite om Gotland rent generellt en stund; om vad som gör ön speciell:

– Att säga att det är en magisk plats låter lite löjligt, men det är det ju. Ökänslan, det där karga men ändå varierade, det kan vara blåsigt som i dag men också strålande sommardagar. Det är tufft men otroligt vackert, det är öppet med plats för tankar och idéer, beskriver Lovisa Stern.

Många "utsocknes" undrar vad vi gör på vintern – vad gör du?

– Renoverar och fixar, olika projekt därhemma.

På sommaren finns väldigt många temaveckor av olika slag, finns det någon du inte vill missa?

– Det är väl Almedalen i så fall. En fantastisk plats för möten och man slipper åka bort för att få inspiration eller kompetensutveckling.

Finns det trots allt något som du saknar på Gotland?

– Storstadspulsen, någon gång ibland i alla fall. En del släkt och vänner också. Men då är det ju faktiskt bara att åka bort ett tag, helt enkelt.

Finns det något på ön, eller förknippat med ön, som du inte är stolt över?

– Kalkbrytningen. Att vi har en av Sveriges mest utsläppande industrier.

undefined
Lovisa Stern har blivit en lokalprofil i Klintetrakten, men är egentligen från Västerhejde från början.

Snart är samtalet åter tillbaka på Gotlands centrala västkust. Nu handlar det om mer vardagliga saker, som motion till exempel.

– Det blir ofta promenader och löpning på Klinteberget, men det finns även ett bra utegym i Klinte.

Har du någon favoritbutik?

– Hmm, jag vet inte... jo, Landa i Klintehamn. Samhället har ju blivit lite av ett second hand-mecka, men jag tycker Landa har glömts bort lite i det snacket. Det är ett bra ställe.

Var stämmer du träff med vännerna?

– Hemma.

Om du ska bada, var blir det då?

– Kanske Björkhaga, det är barnvänligt och där finns det man behöver. Nej, jag ändrar mig: Gustavs i Fröjel, det är en finare strand.

Vad är det bästa med din socken?

– Det är väl samma som alla säger, men att det är ett hemtrevligt samhälle med skola och butiker och nära till havet. Där finns allt man behöver, anser Lovisa Stern.

undefined
Genom sitt bolag är Lovisa Stern med och driver höghöjdsparken Högt & Lågt i Klintehamn.
undefined
Kitesurfare vid Vivesholm.
undefined
Stättan är lite överflödig nu, när grinden bredvid inte alls finns kvar. Men den är fin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!