Moderaterna säger i dagsläget nej till kalkbrytning vid Klintebys i Klinte. Frågor om transport, påverkan på vatten och miljö, är inte tillräckligt utredda, anser partiet. De oklarheterna förde även regionstyrelsen fram i sitt samrådsyttrande i februari.
Thomas Mårtensson räknar med att SMA Mineral har svar på alla frågor inom kort, när miljökonsekvensbeskrivningen är klar och ansökan lämnas in. SMA inledde samråd i oktober och räknade med att ha alla handlingar klara till sommaren. Ansökan har dock försenats.
– Förhandlingen om Stucks i Bunge i maj kom emellan. De konsulter vi anlitat i Klinte har vi även haft i Bunge. De fick lägga undan Klintebys under tiden förhandlingen pågick, säger Thomas Mårtensson och berättar vad som återstår:
– Trafikutredningen ska ännu färdigställas och det ska göras ytterligare några mätningar i vattenhål. Jag räknar med att ansökan är inlämnad inom en månad.
SMA Mineral kommer att lägga ut alla handlingar som ingår i ansökan på en webbplats, där alla kan ta del av dem.
Under tiden har försöket med transporter till Klintehamn och utskeppning av sten från godshamnen återupptagits. Sedan i juli har 40 000-50 000 ton lastats.
– Det har gått bra. Jag räknar med att vi kommer att lasta lika mycket till under hösten, säger Thomas Mårtensson.
Inom kort kommer mark- och miljööverdomstolens beslut om SMA:s ansökan för Stucks i Bunge.
– Får vi nej så har vi ingenting på norra Gotland, säger Thomas Mårtensson som är förvånad över att Moderaterna hänvisar till fungerande stenbrytning på norr när partiet ifrågasätter brytning i Klinte och Buttle.
– Vi har haft en bra dialog med Moderaterna och bland andra träffat Jesper Skalberg Karlsson nyligen. Jag trodde partiet stod bakom kalkbrytningen i stort.
Anna Hrdlicka (M) tycker att kalkbrytningen i Klinte är en viktig fråga att lyfta fram i valrörelsen.
– Vi har sett oron i Klinte och risken för att det kan bli en stor konflikt. Klintehamn är ett växande samhälle och hittills har inte SMA visat hur kalkbrytning och transporter ska gå ihop med intentionerna i översiktsplanen, säger hon.
Det är dock inte säkert att Moderaternas nej är definitivt.
– Vi har inte sett alla papper från bolaget ännu, men just nu har de inte lyckats visa att kalkbrytning är möjlig, säger Anna Hrdlicka.