Det har varit ont om snö i vinter och nu ser sommarens vattenförsörjning svår ut. Den nederbörd som har varit har dessutom snabbt runnit av ön eftersom det har varit regn och inte snö, och aldrig tidigare har Region Gotland tvingats in-föra bevattningsförbud så här tidigt.
– Läget är allvarligt. Vi saknar en fjärdedel av det vatten vi brukar ha, samtidigt som vi hade ont om vatten redan 2015. Därför kommer vi vara mycket restriktiva med dispenser, säger Jonas Aaw, chef på Region Gotlands vatten- och avloppsavdelning.
Förbudet gäller bevattning med spridare och slang samt biltvätt med slang. Spa, pool och bassänger får bara fyllas med kommunalt dricksvatten om vattnet hämtas med tankbil från Fårösunds vattenverk – där man själv står för transporten. Detta gör att biltvättar i områdena som omfattas av bevattningsförbudet måste stänga sin verksamhet till dess att förbudet hävs.
Lena Jacobsson på Jockes Bilservice i Klintehamn förstår problematiken med de rekordlåga grundvattennivåerna på ön och tycker det är självklart att man samarbetar för att spara på vattnet, men hon ifrågasätter effekten av att stänga deras tvätta själv-hall under bevattningsförbudet.
– Jag tror ju att folk kommer strunta i förbudet och tvätta bilen med trädgårdsslangen när de inte kan komma till närmsta biltvätt. Med en normal trädgårdsslang går det åt mer än dubbelt så mycket vatten per minut än om man använder vår slang till högtryckstvätten. Alla förlorar på det, säger hon.
Lena Jacobsson menar också att det finns en risk att smutsvattnet från privatpersoners tvätt kan sippra ner i brunnarna.
– Eftersom förbudet kom så tidigt i år har folk inte hunnit spola av bilarna än, och det kommer de vilja göra när det är varmt och soligt ute. Vi har olje- och slamavskiljare i vår tvätthall, och till första vårtvätten finns det mycket miljöskadliga ämnen på bilarna. Hos oss samlas det i avskiljarna, men hemma på gården åker det ju rätt ner i marken, säger hon.
Men Jonas Aaw ser ingen anledning till oro.
– Jag har jobbat med vattenfrågor inom Region Gotland sedan 1991 och kan intyga att gotlänningarna är solidariska och jätteduktiga på det här. Ett förbud är ett förbud, och det vet de. Det här är ett lyxproblem. Automattvättarna kommer fortfarande vara i gång. Man kanske får åka lite längre, men de kräver nästan inget vatten alls och har bra återvinningssystem. Så det är värt det, säger han.