– Ja, du ser, vi är lite inmålade i ett hörn här, säger deltidsbrandmannen Mikael Ringkvist och sveper med blicken över området runt stationen på Ågatan i Klintehamn.
Några meter från staketet som avgränsar brandstationens parkering ligger återvinningsstationen. Hit kommer såväl sommargäster som lokalbefolkning i en strid ström under sommarmånaderna för att slänga sitt skräp.
Den som tar några steg extra når snart Klintehamns busshållplats och ortens enda livsmedelsbutik. Dessutom har man två loppisbutiker i närheten, en framför och en precis bakom brandstationen.
Bilar, bussar och gångtrafikanter överallt med andra ord – och där ska Mikael Ringkvist och hans kollegor ta sig ut med en flera ton tung brandbil när ett larm kommer in.
– Vi har en inställelsetid på sju minuter. På den tiden ska vi ta oss till brandstationen med våra privata bilar, sätta oss i utryckningsfordonet och köra ut. Sju minuter, det är inte mycket. Och säg att vi ska åka ut på ett hjärtstopp, då räknas varje sekund, säger han.
Under sommaren händer det att man förlorar en hel minut vid utryckningar eftersom det är så mycket trafik i området, berättar Mikael Ringkvist.
– Man får tuta som en dåre och dra på fullt blås för att bilarna ska flytta på sig. Ut kommer vi alltid, men inte alls så snabbt som vi borde i alla lägen.
Enligt stationsbefälet Patrik Andersson förekommer det till och med att folk parkerar sina bilar inne på stationsområdet – trots förbudsskyltarna.
– När jag kom hit en dag förra sommaren stod fyra husbilar här, en av dem på asfalten precis intill stationen. Jag fick vänligen men bestämt knacka på och be dem äta sin frukost nån annanstans. Just den gången var jag här för en övning, men om det hade varit skarpt läge ...
– Ja, det är inte hållbart. Till slut kommer något riktigt illa att hända här. Nu krävs det krafttag. Vi har lyft detta med våra chefer och jag känner verkligen att vi har deras stöd, men frågan måste upp på en högre nivå, fyller Mikael Ringkvist i.
I dagarna besökte representanter från regionens trafikenhet, parkeringsvakter och räddningstjänstens ledning stationen för att få insyn i problematiken. Enligt Gustaf Dehlin, trafikingenjör vid regionen, håller man på att se över snabba åtgärder som kan genomföras i närtid.
Gott så, tycker Mikael Ringkvist, men det han och de andra framför allt efterfrågar är en omfattande och långsiktigt hållbar lösning.
– Det enskilt största bekymret för oss är återvinningsstationen. Ett alternativ är att flytta den. Fast ännu bättre vore förstås om brandstationen låg nån annanstans, i samhällets utkanter, så att vi kan komma ut på stora vägen snabbare. Det handlar bara inte om oss. Allt bottnar i att trafiksituationen Klintehamn är hopplös under sommaren, för alla.
Amanda Ringkvist, ordförande för intresseföreningen Klintetraktens framtid, håller med: Det behövs ett bredare grepp.
– Vi har en fyrvägskorsning vid Coop där alla struntar i högerregeln, ett gångstråk till skolan som saknar trottoar och alldeles för få parkeringsplatser under sommaren, vilket leder till fulparkeringar. Det är osäkert både för bilister och gångtrafikanter. Detta är något vi lyft gång på gång, men inget händer, trots att regionen klubbat igenom programmet Klintehamn 2030, där flera av våra synpunkter finns med, säger hon.