Söndagen den 1 september upptäcktes att någon dumpat sopor intill elljusspåret i Klintehamn. Av bilder att döma är det ett helt bohag, med allt från prylar till möbler och vitvaror.
Patrik Lindgren, arbetsledare för parkenheten i södra Visby och på södra Gotland inom Region Gotland, berättade dagen efter upptäckten att händelsen polisanmälts. Men trots att det gått tio dagar ligger soporna kvar.
Enligt Patrik Lindgren är det inte ovanligt att det dumpas sopor och vandaliseras i naturområden som sköts av regionen, men det är betydligt vanligare i och i närheten av Visby. Regionen har avtal med Samhall om att städa upp när sådant här händer, men det är inte Samhalls fel att den aktuella sophögen ännu är kvar.
– Vi måste få godkänt av polisen innan vi kan låta forsla bort soporna. Det här är ett miljöbrott och jag har varit i kontakt med polisen flera gånger för att ta reda på om de varit på plats, säger Patrik Lindgren.
Om soporna forslas bort innan polisen undersökt dem minskar risken att kunna peka ut någon misstänkt.
– Men det viktigaste är att soporna hämtas så snart som möjligt, av flera anledningar, säger Patrik Lindgren.
Han är orolig för att det finns något bland soporna som kan läcka farliga ämnen.
– Det är också en risk att om folk ser att det ligger skräp på en plats, att fler väljer att slänga skräp på samma ställe. Sedan ser det ju väldigt tråkigt ut också för de som nyttjar motionsspåret.
Patrik Lindgren hoppas att regionen snarast ska få klartecken från polisen, men har samtidigt förståelse för att även den myndigheten har begränsade resurser och måste prioritera mellan olika ärenden.
Efter att sophögen vid motionsspåret uppmärksammades har regionen fått ta emot mängder av synpunkter från gotlänningar med kritik mot att återvinningscentralen i Klintehamn under lågsäsong endast har öppet på söndagar. Kritiken handlar bland annat om att nedskräpningen ökat sedan de ändrade öppettider och att söndagar inte passar företag, som i regel arbetar vardagar.
Regionens handläggare besvarar de synpunkter som kommer in, och svaret är att det är ett politiskt beslut som grundar sig på det ekonomiska läget. Trots att avfallstaxan höjts så räcker inte pengarna till att hålla alla återvinningscentraler öppna tre dagar i veckan hela året. När det gäller företag så ska verksamhetsavfall i första hand lämnas till privata aktörer.