Under 2013 nyinvigdes Suderviljans arbetskooperativ i Klintehamn under högtidliga former. Regionen hade satsat drygt åtta miljoner kronor på att renovera verksamhetslokalerna och växthuset för att de skulle ta över lokalerna.
När tekniska nämnden sammanträdde i september 2019 fattades beslut om att sälja flera fastigheter. Däribland de fastigheter som Suderviljan hyr och som de har förtur på att få köpa.
Nu är affären nära. I början av veckan fick Ulf Klasson, ordförande för det sociala kooperativet Suderviljan, ett avtalsförslag beträffande ett köp av lokalerna.
– Hur mycket det rör sig om vill jag inte avslöja än, men vi har fått ett pris som vi är ganska överens om, säger han.
Det som är känt sedan tidigare är att Ulf Klasson innan förra sommaren lämnade in en skrivelse där han framförde att Suderviljan var berett att betala 800 000 kronor för fastigheterna.
Region Gotlands externa värdering kom dock fram till att fastigheterna har ett marknadsvärde på ett betydligt högre belopp – närmare bestämt 3,6 miljoner kronor.
Patric Ramberg, teknisk direktör vid regionen, är den som skött förhandlingen.
– Vi har diskuterat det här en längre tid och jag tycker att vi är nära en försäljning och en lösning som känns bra, säger han och fortsätter:
– Men det här är en försäljning som inte ryms i det uppdrag som vare sig jag eller tekniska nämnden har. Först måste det här hanteras av regionstyrelsen och sedan ska fullmäktige fatta beslut. Detta är för att vi vill kunna sälja till ett socialt företag, att vi ser ett stort värde i det, men att det då gör att vi landar på ett belopp som är under det bokförda värdet för fastigheten, säger Patric Ramberg.
Är det inte risk att den här affären, då ni säljer till ett pris under marknadsvärdet, leder till kritik?
– Det är klart att det kan bli diskussion om det, men jag tycker inte att den blir så svår. Vi säljer till ett socialt företag som hjälper utsatta i samhället att få jobb och vi vill att den verksamheten ska drivas vidare. Går vi ut på marknaden med en öppen försäljning och säljer till ett högre värde, då riskerar vi att hela den sociala verksamheten avslutas, säger Patric Ramberg och tillägger:
– Även om det blir ett lågt pris på fastigheterna så bedömer vi att det inte blir fel för skattebetalarna. Säljer vi till någon annan och verksamheten försvinner, då blir det ökade kostnader någon annanstans inom regionen.
En fråga som verkar längre från lösning är den om vilken summa som Suderviljan ska betala för tiden då företaget hyrt lokalerna.
Under våren 2020 meddelade Region Gotland att de sociala företagen på ön ska stå på egna ben. Då skickade regionen ut ett avtal om en total årshyra på 605 000 kronor. Ett belopp som kooperativet motsatte sig och ansåg att 351 000 kronor var en rimlig summa. Suderviljan har alltså motsatt sig hyran och diskussioner pågår ännu mellan parterna.
– Hyrorna kan bli en svår nöt att knäcka, för det är praktiskt rent omöjligt för oss att betala det som regionen begär. Vi skär inte guld på vår verksamhet, det är inte meningen, utan vårt överskott ska återinvesteras i verksamheten, säger Ulf Klasson.
Patric Ramberg är mer positiv beträffande en lösning.
– Vi är inte färdiga än, men samtalet förs i positiv och konstruktiv anda och vi är ganska nära varandra, säger han.