Under 2013 nyinvigdes Suderviljans arbetskooperativ i Klintehamn under högtidliga former. Regionen hade satsat drygt åtta miljoner kronor på att renovera verksamhetslokalerna och växthuset för att de skulle ta över lokalerna.
Arbetskooperativet har verkat i Klintehamn sedan 2003 och från 2013 har de hyrt fastigheterna Klinte Sickling 1:116 och 1:117.
Tidigare i år meddelade Region Gotland att de sociala företagen ska stå på egna ben från 1 juli. Då skickade regionen ut ett avtal om en total årshyra på 605 000 kronor. Ett belopp som kooperativet motsatte sig och ansåg att 351 000 kronor var en rimlig summa. Suderviljan har alltså motsatt sig hyran och diskussioner pågår ännu mellan parterna.
– Regionen har ansett att deras bud är det som gäller och vi har under två år bestridit det, men aldrig fått något vettigt motbud sett ur våra ögon, säger Ulf Klasson.
När tekniska nämnden sammanträdde i september fattade de beslut om att sälja flera fastigheter. Däribland återfinns fastigheterna som Suderviljan hyr och som de har förtur på att få köpa.
Nu har Ulf Klasson, ordförande för det sociala kooperativet, lämnat in en skrivelse där han framför att de vill köpa fastigheterna för 800 000 kronor. Regionen måste göra en värdering och vid direktförsäljning sälja till marknadsmässigt pris.
"Suderviljan ekonomisk förening, är ett icke vinstdrivande företag, och som sådant har det visat sig att bankerna är något tveksamma att låna ut pengar av detta skäl. Av denna anledning vill vi nu, med en månads framförhållning efter beslut, överta fastigheten Klinte Sickling 1:116 och 1:117 för en köpeskilling av 800 000 kronor. Vi är även beredda att ta med en klausul, om vi säljer fastigheten inom fem år med vinst, dela denna med Region Gotland. Detta för att undvika misstankar om spekulation", skriver Ulf Klasson i brevet.
Han lyfter fram att föreningens mål är att erbjuda arbetsträning, meningsfullt arbete, medinflytande, social och personlig utveckling.
"Vi har på detta sätt avlastat regionen och erbjuder LSS-brukare och lönebidragsanställda, som är långt från arbetsmarknaden, en givande och utvecklande verksamhet. Växthuset är en viktig faktor. Suderviljan är en icke vinstdrivande förening som ägs av dess medlemmar", skriver Ulf Klasson vidare.
Ulf Klasson hoppas att Region Gotland ser den insats som föreningen gör. Inom kort ska parterna träffas för att diskutera en eventuell försäljning. Om de inte skulle komma överens kring en försäljning kan regionen komma att pröva den öppna marknaden.
– Det är vår värdering av prospektet. Vi tror inte att någon annan är intresserad och då tycker vi att det är bättre att vi tar hand om det än att det går ut på öppna marknaden, säger Ulf Klasson och fortsätter:
– Vi upplever det som att vi gör en ganska stor insats för regionen och vi tycker att det är något som de bör värdera. Vi har inte gjort någon affärsmässig avskrivningsplan, utan lyssnat på omgivningen. Det här är ett sätt att värdera oss på något sätt.
Karl-Johan Boberg (C), ordförande i tekniska nämnden, vill inte föregå diskussionen som förs med Suderviljan.
"Vi har en dialog med Suderviljan och innan vi kommit lite längre så har jag inga kommentarer om detta", skriver Karl-Johan Boberg i ett sms.