Donnerelever reser trots allt till Chile
Donnerelevernas sedan länge planerade resa till Chile såg först ut att bli inställd på grund av jordbävningen.– Vi räknar med att komma i väg nästa vecka, säger Luis Barnes, chilenare och lärare på skolan.
Kontakt. Mejl via datorn och sms per telefon. Det är så Luis Barnes, Visby, håller kontakten med släkt och vänner i jordbävningsdrabbade Chile. Dessbättre har ingen han känner råkat illa ut vid katastrofen. Foto: Tobias Wallström
Foto: Tobias Wallström
Vägarna fungerar
Skulle man våga resa till katastrofen? Fanns skolan kvar? Och hur hade det gått med alla som bor i staden man var på väg till..?
- Men vi ska åka. Jag har haft kontakt med lärare i kommunen Castro dit vi ska åka och där har jordbävningen knappast inte märkts alls, berättar Luis Barnes.
I går skulle han ta kontakt med flygbolaget och boka om biljetterna. Bussbolaget som ska ta den gotländska gruppen till Castro (från huvudstadens Santiago) har uppgett att vägarna nu fungerar igen tack vare provisoriska broar.
- Vi hade ett möte i söndags med eleverna och föräldrarna och vi är överens om att vi ska åka, men att det inte är läge att åka just nu, så nära efter jordbävningen. Så vi väntar några dagar.
- Våra vänner i Castro väntar på oss, men naturligtvis är vi deras gästar och vi kommer att rätta oss efter det dom säger, fortsätter Luis Barnes.
Enligt de rapporter han fått kommer förmodligen en väntad ransonering av drivmedel till bilar att vara det enda som märks i Castro av jordbävningen.
Att boka om flygbiljetterna blir inte något problem.
- Vi har till den sista mars på oss att boka om och kan göra det utan tillkommande kostnader.
På plats i Chile finns redan av av lärarna, Lotta Brändhagen.
- Men vi kan inte ringa till varandra. Däremot fungerar det bra med både sms och mejl.
Tanken på ett utbyte föddes när man pratade på lektionerna om detta med att leva i olika samhällen, och exempelvis vad det betyder att bo på en ö. En delegation från Donnergymnasiet i Klintehamn har redan besökt Chile och man har enats om ett kontrakt på fem år med utbyte mellan såväl lärare och skolledare som elever.
Tre olika skolor
Donnereleverna ska gå i tre olika skolor med inriktningarna samhälle, teknik och estetik, men får inte betyg på sina prestationer mer än för sina färdigheter i spanska.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!