Donnergymnasiet svarar på kritiken

Skolledningen rättar sig efter Skolinspektionens kritik, medan eleverna på Donnergymnasiet tycker att den är orättvis.- Folk försöker hitta fel för att det är en friskola, säger elevrådets ordförande Paul Larsson.

Klintehamn2010-02-03 04:00
GA har träffat fem elever på Donnergymnasiet, och alla ställer de sig frågande till Skolinspektionens bild av en skola som är för generös med betygen och inte erbjuder tillräckligt stöd för svagare elever.
- Det känns som att folk försöker hitta fel här. Jag har aldrig reagerat på att någon skulle ha fått högre betyg än de förtjänar, säger Sara Hanzaz.
- När man sliter arslet av sig för att få bra betyg så är det jobbigt när det antyds att det är lätt att få höga betyg på Donner, säger Christian Linde.
En av punkterna som Skolinspektionen riktar kritik mot i sin rapport är de undervisningsfria onsdagarna på skolan.
- Det är inte en ledig dag, utan studietid. Vi har samlat alla håltimmar till onsdagen så att vi kan plugga då. Lärarna finns här så att vi kan få hjälp av dem, säger Märta Fohlin.
- Det är väldigt bra om man behöver stöd i matte, intygar Sara Hanzaz.
Trots att Donnergymnasiet enligt Skolinspektionen har brustit i sin kartläggning av riskerna för mobbning, vittnar eleverna vi talar med samstämmigt om den goda stämningen på skolan.
- Jag har gått på Solberga och Norrbacka tidigare, och det här är den skola jag gått på som har minst mobbning, säger Märta Fohlin.
De andra eleverna nickar instämmande. De är eniga om att lärarna är mer närvarande och tillgängliga på Donnergymnasiet än på andra skolor de varit på, och att det bidrar till den goda stämningen mellan eleverna.
- När jag kom hit var jag skitstöddig, men nu har jag lärt mig att umgås på ett vuxet sätt med lärarna. Här lägger de in en större del av sitt liv än på andra skolor, säger Paul Larsson.
- Lärarna är lättare att prata med här. Man känner sig inte bara som en i mängden, säger Christian Linde.
Vid Donnergymnasiet tillsattes flera personalgrupper efter inspektionen av skolan i oktober förra året. Förutom hanteringen av betyg och undervisningstid kritiserades även skolans plan mot kränkande behandling, kvalitetsredovisningen, skolans arbete med att ge elever med behov särskilt stöd, samt att skolan hade för få lärare med rätt ämnesutbildning.
Donnergymnasiets rektor Mattias Larsson räknar med att skolan kommer att avsluta detta arbete under påsklovet.
- Vi håller på att utbilda lärare, bland annat de som undervisar i bageri och hotell. De har gått ner 20 procent i arbetstid för att kunna ingå i den särskilda satsning på lärarutbildning som finns.
Björn Sölvhammar, biträdande rektor på skolan, tillägger att han ser Skolinspektionens kritik som en hjälp för att förbättra rutinerna. Han medger att skolan gjort misstag.
- De vill att vi ska dokumentera bättre. Det är rutiner som måste till, och det ska vi självklart arbeta stenhårt för att rätta till. Det ska vara ordning och reda med betyg och det ska dokumenteras på rätt sätt, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!