Det är mer än 20 år sedan Klintebor började slå larm om korsningen mellan länsväg 140 och Verkstadsgatan/Hamngatan. Förr eller senare skulle en allvarlig olycka inträffa, befarade många. Klinteborna fick rätt, den 17 juli 2013 omkom en kvinna i 80-årsåldern efter att två bilar kolliderat i korsningen. Kvinnan fick skäras loss och fördes svårt skadad till Visby lasarett där hon senare avled.
När Region Gotland tog fram "Program Klintehamn 2030" fick Klinteborna möjlighet att yttra sig om trafiken. Att åtgärda korsningen framhölls som särskilt viktigt, inte bara med tanke på trafiksäkerheten. Länsvägen upplevs som en barriär mellan samhället och hamnen och helst ville man ha en tunnel under väg 140. Den skulle dock kosta upp emot 35 miljoner kronor och bli tekniskt svår att anlägga.
När regionfullmäktige 2019 beslutade om programmet för Klintehamn ansågs en rondell (cirkulationsplats) med passage för gång- och cykeltrafik som den bästa lösningen.
Trafikverket började efter det att utreda alternativen för korsningen. I den åtgärdsvalstudie som godkändes i juni 2021 såg man många fördelar med en rondell. Till den ska det finnas en passage för gående och cyklister över väg 140, norr om korsningen och över Verkstadsgatan. Trafikverket sammanfattade fördelarna: "Åtgärden bedöms ha stora trafiksäkerhetshöjande effekter för samtliga trafikslag. Åtgärden bidrar även till en minskad barriäreffekt i och med att en passage anläggs för gång- och cykeltrafik."
När fullmäktige i oktober 2022 antog länsplanen för regional transportinfrastruktur 2022–2033 fanns en rondell med bland satsningarna. Då räknade man med byggstart under 2025 och att arbetet blir klart under 2027. Kostnaden beräknades till omkring 21 miljoner kronor.
Nu tas ytterligare ett steg, när markfrågorna ska lösas. För att anlägga rondellen behöver Trafikverket utöka området för länsvägen, och tekniska nämnden ska besluta om att överföra den mark som behövs för att anlägga rondellen. Det rör sig om delar av fyra fastigheter, drygt 1 000 kvadratmeter totalt.
Genom en frivillig överenskommelse behöver inte åtgärden genomgå en planprocess och vägplan. Trafikverket anser inte heller att det behövs någon förändring av gällande detaljplan. Tidigare har även Gotlandsflis AB ställt sig positiv till en frivillig överenskommelse.