Extrem brist på cyklar – "frustrerande"

Pandemin har satt många olika käppar i det globala handelshjulet. Inom cykelvärlden är effekterna av det kännbara, med brist på såväl nya cyklar som reservdelar.

Bristen på cyklar, men också på komponenter, är något som cykelentusiasten Magnus Hjelmare, till vänster, blivit varse om den här sommaren. "Går något sönder så står man där, det finns inga delar", säger han. Här får han service på sin racercykel av Jonas Moberg på Bikeoholic i Klintehamn.

Bristen på cyklar, men också på komponenter, är något som cykelentusiasten Magnus Hjelmare, till vänster, blivit varse om den här sommaren. "Går något sönder så står man där, det finns inga delar", säger han. Här får han service på sin racercykel av Jonas Moberg på Bikeoholic i Klintehamn.

Foto: Jenny Nilsson

Klintehamn2021-08-02 11:45

Det räcker med att en enda komponent fattas för att en cykel inte ska gå att sälja. Ett exempel är växlar, något många cykelföretag köper av japanska Shimano – ett bolag vars fabrik i Malaysia är stängd efter ett nytt coronautbrott.

Inne på Bikeoholic i Klintehamn, tittar Magnus Hjelmare, deltidsboende i Burgsvik, på när Jonas Moberg reparerar hans racercykel. Till vardags, när han bor och arbetar i Stockholm, cykelpendlar han fyra mil varje dag. Under sommaren blir det minst lika långa sträckor längs de gotländska vägarna – för hela familjen. Magnus Hjelmare berättar att hans fru hade stora bekymmer nyligen. 

– Växelörat gick sönder, och det är den sista komponenten en racercyklist vill få problem med. Då går det inte att cykla. 

En sådan reservdel går vanligtvis att hitta i närmaste fackhandel. Men inte i år. Enligt Magnus Hjelmare, som även är aktiv i en cykelklubb på fritiden, som cykelledare, går komponenten bara att beställa från ett företag i USA som specialiserat sig på att ha tillgång på dessa. 

– Men problem nummer ett är att det finns inga cyklar. Efterfrågan har ökat så pass mycket, och fabrikerna hinner inte producera i samma takt, inflikar Jonas Moberg.

Gör man en beställning på en racercykel i dag, är beräknad leverans år 2024, säger han. Men alla slags cyklar är en stor bristvara, överallt. Mountainbikes är allra svårast att hitta.

Bikeoholic grundades av Jonas Moberg 2015. Tre år senare, när verksamheten flyttade in i den gamla banklokalen på Donnersgatan, breddades försäljningen mot fritid och packning, och utöver butik och cykeluthyrning är här en verkstad. Men det är också en mötesplats för cykelnördar (som Jonas Moberg själv beskrivit det).

Att intresset för cyklingen har ökat avsevärt under tiden med pandemin, har således inte gått obemärkt förbi. 

– Det är störst efterfrågan på nya cyklar på våren, i alla fall här. I år var det säkert fem-sex förfrågningar i veckan. 

Även om verksamheten inte står eller faller med den delen, så märks det i kassan, säger Jonas Moberg. 

– Det är förstås frustrerande. Framför allt så känns det tråkigt att inte kunna erbjuda cyklar nu när intresset är så stort. Men det kommer ordna upp sig, även om det tar ungefär tre år innan produktionen är ikapp, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!