- På vårdcentralen har läkare inte tillräcklig tid för oss som har kronisk smärta och skriver bara ut värktabletter. Hos smärtrehabteamet blir man tagen på allvar och få hjälp att känna sig piggare och gladare, förklarar han.
Efter det första besök på smärtkliniken i mars har Lars Ahlström behandlats i en grupp med åtta patienter på smärtkliniken. Nu tar smärtbehandlingen slut.
- Vi kör tre dagar i veckan enligt ett schema och har olika övningar där vi får kunskap om kroppen och lära känna den. Målet är att både slippa äta så mycket värktabletter och få en lindrigare vardag, förklarar han.
Kronisk smärta
Han är en av cirka 2 800 personer på Gotland som lider av kronisk smärta. Efter år av vårcentralsbesök fick han remiss till det centrala smärtrehabteamet.
- Vi skulle fortsätta gruppträningen till midsommar och sedan ha uppföljning efter tre och sex månader. Nu har vi fått besked att smärtteamet läggs ner. Man undrar hur sjukvårdsledningen tänker och vad det kostar. Det som grämer mig mest är alla skattepengar som plöjts ner till ingen nytta, säger han.
Lars Ahlström har haft ont av en utsliten axel sedan 1997. Flera operationer har gett ärrbildningar och han har varit storkonsument av värktabletter.