På Stora Karlsö finns Östersjöns största havsfågelkoloni med uppemot 100 000 havsfåglar. I en ny studie har ett forskarlag studerat hur kolonin påverkar det kringliggande ekosystemet. Det visar sig att den goda tillgången på fisk inte bara är bra för havsfåglarna utan indirekt även för den stora koloni hussvalor som häckar på ön. Havsfåglarna letar föda i havet, ibland så långt som 40 kilometer från ön. När de återkommer till ön uträttar de sina behov och tillför då en massa näring. Längs den näringsrika stranden trivs larverna från fjädermyggor. När larverna blivit vuxna myggor blir de mat för svalorna.
– Näringen svalorna lever av är spårbar hela vägen till sillgrisslorna. Utan fisk i havet skulle inte bara havsfåglarna försvinna, utan det skulle även påverka ekosystem på land på ett sätt som vi tidigare inte väntat oss, säger Jonas Hentati-Sundberg, biträdande lektor vid institutionen för akvatiska resurser och den som lett studien på Stora Karlsö.
Den här typen av kunskap kan vara viktig att ha med sig när man utformar lokala förvaltningsplaner för naturområden. Öar har tidigare ofta setts som isolerade från omvärlden men studien visar att så inte är fallet.
– Kanske behövs ett större tänk. Utan kopplingarna till den större världen, där exempelvis lokala fågelpopulationer kan ha en avgörande roll, riskerar man att missa viktiga drivkrafter för utvecklingen av det lokala ekosystemet, säger Jonas Hentati-Sundberg.