Vid första anblick ser det ut att vara samma gamla vanliga båt som ligger förtöjd i Klintehamns hamn. Men skenet bedrar. Sedan förra säsongen har M/S Stora Karlsö, som fyller 24 år om några veckor, legat på varv i Simrishamn. Utvändigt märks det kanske inte så mycket, men i maskinrummet är skillnaden enorm.
– I och med det här har vi sänkt bränsleförbrukningen med 20 procent, och därmed också utsläppen. Det är helt fantastiskt, säger befälhavaren Johan Larsson, som visade runt på båten i samband fredagens invigning.
En annan finess är de trimplan som fartyget försetts med.
– Det gör så att båten lyfter lättare i vatten och det blir mindre motstånd. Hon är fantastiskt skön att köra nu, men framför allt hoppas jag att det här ska hjälpa till att minska sjögången, så att resenärerna får en behagligare resa, trots att vi är ute i Östersjön, säger Johan Larsson.
Och jag gissar att arbetsmiljön blir bättre för er?
– Javisst. Själv sitter man ju i lite av en bubbla där uppe, men för matrosen blir det här en rejäl förbättring. Dels är det nya kylsystemet säkrare att hantera, dels sänks ljudnivån på hela båten.
Detta var något som även Hanna Wiman, nytillträdd vd för Karlsöklubben, lyfte fram i sitt invigningstal.
– Äntligen kan man prata på akterdäck. Förut fick man skrika för att bli hörd, säger hon.
Varvsvistelsen har kostat Karlsö Jagt- och Djurskyddsförenings AB – bolagets officiella namn – sju miljoner kronor.
– Ja, det är mycket pengar. Men alternativen var att renovera eller köpa en ny båt. Det senare skulle gå loss på 30-40 miljoner kronor, säger Hanna Wiman.
Dessutom finns det numera utrymme i budgeten för utgifter av den här typen.
– När vi skulle köpa M/S Stora Karlsö i slutet av 90-talet var ekonomin mer ansträngd och vi tvingades göra en nyemission för att ha råd. Det blev lyckat då, men jag tror att jag talar för fler när jag säger att vi inte vill hamna i den situationen igen. Sedan dess har vi årligen avsatt pengar för att det ska finnas när vi behöver göra investeringar, som den här, eller när vi måste köpa en ny båt om sisådär 20 år, säger vd:n.
Enligt henne är bokningsingången något lägre i sommar.
– Det verkar vara en generell bild på Gotland, men i vårt fall handlar det nog också om att fyren, som varit ett väldigt populärt övernattningsboende, är stängd för renovering. Sen kan det vara så att det ekonomiska läget leder till att folk väntar längre med att boka.
Som vi rapporterat tidigare har Karlsöbolaget ansökt om dispens för att uppföra så kallade glampingtält. Tanken är att dessa ska kompensera för bortfallet av bäddar medan fyrhuset rustas upp.
– Där är vi inte riktigt framme än, men vi hoppas kunna lansera detta nån gång under juni, säger Hanna Wiman.
Det är även förändringar i bolagets maskinrum, så att säga. Tidigare i år efterträdde Hanna Wiman – annars känd som vd för Strand Hotel i Visby – Anne Melin på bolagets högsta post.
Kommer det att märkas för oss vanliga, dödliga?
– Det hoppas jag verkligen inte, ha ha. Nej, men jag har ju varit aktiv i bolaget länge, så den förändringen är inte särskilt dramatisk, säger Hanna Wiman, som valdes in i styrelsen som suppleant redan 2008.
– Med det sagt är det en verklig ynnest att få ett sånt här uppdrag. Kanske smög jag diskret in mig själv som förslag när det var dags att byta vd ...