- Vi kommer definitivt inte att dumpa muddermassor på bästa flundrestället, försäkrade samhällsbyggnadsdirektören Bertil Klintbom.
Ett skämtsamt yttrande som dock hade en sanning i sig. Detta eftersom sådana hänsyn faktiskt togs vid utbyggnaden i Slite.
Samhällsbyggnadsförvaltningens inbjudan till samråd angående utbyggnaden av Klintehamns hamn inför miljöprövningen drog 30-talet intresserade till hamncaféet på tisdagskvällen.
ÖVerens
Att det är rätt att bygga ut hamnen var majoriteten överens om. Men flera var oroliga för ökade bullerstörningar och mer tung trafik i närområdet.
Bertil Klintbom tecknade en bakgrund till utbyggnaden. Regionen har beslutat att satsa på tre Gotlandshamnar; Visby, Slite och Klintehamn. Den senare som godshamn och dit kommer sådan trafik som nu går till Visby att omflyttas. Ett tillstånd finns sedan tidigare från miljödomstolen.
Större och djupare
- Men nu behövs plats för större, mer djupgående fartyg och därför måste vi muddra mer. Nuvarande tillstånd räcker då inte utan det måste justeras, konstaterade Bertil Klintbom.
Och Håkan Lindved som varit uppdragsledare för samrådsunderlaget slog fast:
- Om hamnen inte fördjupas är det risk för att den tynar bort eftersom handelsfartygen blir större och mer djupgående.
Kajen kommer att bli 120 meter längre. Sammanlagt handlar det om 360 000 kubikmeter muddermassor som skall bort.
Oro
Flera var oroliga för mer buller dels under byggtiden och dels om verksamheten i hamnen utökas och även i form av mer frakt, fler lastbilar.
Bertil Klintbom framhöll att 340 000 ton är begränsningen för godsvolymen från tillståndet 2005 och att det inte ökas nu.
För buller från hamnverksamheten gäller för tillståndet det som omfattar fartygen och lastningsprocessen, inte andra företag i området.
Bullernormer
Enligt samrådsunderlaget så innebär utfyllnaden av godshanteringsytor västerut att bullret kommer längre från bostadshus. Enligt en dom från 2007 får bullervärdet inte överstiga 50 dBA dagtid och 45 nattetid vid bostadshus och pensionat Warfsholm.
Havsutsikten
En inflyttad boende på Kalkugnsvägen framhöll att deras havsutsikt kommer att bli en tredjedel mot i dag och föregick förväntad kritik mot detta genom att själv yttra att "Nu kommer det hit en jävla stockholmare som vill se på solnedgången".
- Det kommer att bli en stor inskränkning i vårt liv. Vi ser på oss som boende mitt i ett industriområde, det blir en oerhörd trafikökning. Vi vill att samhället utvidgas. Men ta lika stor hänsyn till oss som till havsöringarna.
Den 16 december i år kommer muddringen att starta enligt det tillstånd som redan finns.