Gammal vridkvarn renoverad i Klinte

Troligen användes den på 1700-talet, den gamla vridkvarnen. Nu har entusiaster i Klinte hembygdsförening gjort den i ordning.

Sven Jakobsson mal korn i den nyrenoverade vridkvarnen på Värsändegården, Lars-Erik Gottlander är ordförande i Klinte hembygdsförening.

Sven Jakobsson mal korn i den nyrenoverade vridkvarnen på Värsändegården, Lars-Erik Gottlander är ordförande i Klinte hembygdsförening.

Foto: Magnus Ihreskog

Klintehamn2020-07-23 11:00

Det är Värsändegården som är hemma för ortens hembygdsförening, huvudhuset där fungerade som bostad från sent 1700-tal fram till 1926.

1949 startades hembygdsföreningen med främsta syfte att bevara den gamla gården.

Under onsdagen hölls öppet hus där den senast uppfräschade historiska detaljen visades: en gammal vridkvarn med månghundraåriga anor.

Det är Sven Jakobsson som tillsammans med Leif Kindahl sett till att stenen fått nytt liv.

– Den har legat här i gräset länge, men så började vi fundera på vad det egentligen var. Nu har vi gjutit en kant som var trasig och fäst den på en träställning, så som den användes förr, berättar Sven Jakobsson.

På Värsände finns handdrivna kvarnar från stenåldern och framåt, vridkvarnen är den yngsta modellen. De allra äldsta vridkvarnarna i Sverige kommer från omkring 200-300-talet.

– Men ända in på 1800-talet kunde man se vridkvarnar i bruk, säger Leif Kindahl.

Kvarnen drivs med handkraft och den säd som mals sönder rinner ner i en ränna. Sädeskornen fungerar som ett kullager och experiment visar att det var möjligt att mala runt tre kilo mjöl i timmen, mot omkring ett kilo för de tidigare använda gnidkvarnarna.

Med tiden konstruerades sätt att driva vindkvarnar med hjälp av vinden och strömmande vatten.

– Gamla lantmätarkartor visar att det fanns en vattenkvarn här på Värsände i slutet av 1700-talet, säger Leif Kindahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!