När hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde på tisdagen levererades flera bistra besked. Det rapporterades om en negativ budgetavvikelse på minus 19,2 miljoner, hög sjukfrånvaro på både vårdcentraler och på lasarettet, där en infektionsavdelning i stort sett är fullbelagt med covidpatienter.
Smittskyddsläkaren Maria Amérs redogörelse för pandemins spridning på Gotland: 236 fall förra veckan understryker allvaret.
Ett positivt besked bland de många dystra beskeden var beslutet att etablera en trygghetspunkt på Åvallegården i Klintehamn.
– Etablering av en Trygghetspunkt i Klintehamn har varit en prioriterad fråga sedan vårdcentralsfilialen stängde i december 2018. Dagens beslut känns därför extra glädjande eftersom det ligger helt i linje med omställningen till en god och nära vård och ännu ett steg i rätt riktning för att säkerställa en god och jämlik hälsa för invånarna på Gotland, säger Mats-Ola Rödén (L), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden.
Trygghetspunkterna är sjukvårdsinrättningar för enklare åtgärder. Provtagning, såromläggning, blodtryckskontroll och vissa injektioner ska göras där. Burgsvik, Fårösund, Katthammarsvik och Roma har redan trygghetspunkter.
Svårigheterna med att få nämndens budget att hålla summeras under annars fortsatt kända punkter: Högre kostnader för vård på fastlandet och stigande kostnader för läkemedel. Statligt stöd beräknas dock kompensera för underskottet i budget detta år.