Hassela säger upp tio inom sin skola - och nyanställer fem
Hassela säger upp tio anställda, de flesta lärare. Samarbete med Donnergymnasiet och Klinteskolan undersöks för att trygga egna KA Westbergskolan.Samtidigt ökar förfrågningarna om placering av unga och sommaren är fullbelagd.
Ekonomin som försämrats under en längre tid har inneburit att Hassela fått dra in på aktiviteter utanför kärnverksamheten. Bland annat handlar det om resurser vid det egna bageriet Bullboden och vid Vävars textilateljé. Tidigare gjorde man sig också av med den egna båten.
Turbulent tid
- Det här är ett dilemma för oss eftersom vi tycker att det vi erbjuder runt omkring är jättebra. Konkret handlar det om att kommunerna inte vill betala för något förutom uppdraget inom HVB, säger Per Edman, tillförordnad rektor, KA Westbergskolan.
I det längsta har Hassela värnat om att ha kvar den egna skolan, KA Westbergskolan. Men de yngre vid Hassela har blivit färre och nu måste även resurserna i skolan stramas åt. Därför söker Hassela nu samarbete med grundskolan och gymnasieskolan i Klintehamn, genom att köpa in lärartimmar.
- Vi är det enda behandlingshemmet som bedriver en komplett grundskola. Det vill vi inte släppa, säger Per Edman.
De 20 uppsägningarna kommer att märkas fullt ut under hösten. Men samtidigt som Hassela genomför ytterligare åtgärder för att säkra ekonomin verkar trenden vända. Till sommaren räknar Hassela med 90 ungdomar, vilket är full beläggning.
- Nu ringer det oavbrutet och vi får tacka nej, det är en anmärkningsvärd skillnad. Men den senaste tiden är allt fler 16-19-åringar som kommer och färre 14-15-åringar, säger Per Edman.
Det för med sig att personalen måste omorganiseras. Färre resurser kan avsättas till de yngre på skolan och fler medlevare behövs när fler äldre ungdomar kommer till Hassela.
Nyanställer också
Därför kommer Hassela - samtidig som man säger upp dagpersonal - att nyanställa fem medlevare, vilka lever tillsammans med ungdomarna dygnet runt. Hur Hassela klarar ekonomin framöver är trots det ovisst.
- Vi kan inte förutse vad som händer i framtiden. Men just nu har vi kö, säger Per Edman.
HVB står för: "hem för vård eller boende". Barn och ungdomar som är placerade på HVB är en särskilt utsatt grupp som samhället tagit över ansvaret för. När barn och unga placeras i HVB befinner de sig ofta i en krissituation. De flesta är frivilligt placerade.
Källa: Socialstyrelsen
Källa: Socialstyrelsen
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!