Alla elever på Donnergymnasiet i Klintehamn brukar göra en resa under sin skoltid. I slutet av februari skickar skolan ut ännu en kull elever i världen och den här gången ska de både resa riktigt långt och vara borta länge: Elva elever som går andra året på samhällsprogrammet tillbringar resten av vårterminen på ön Chiloé i Chile.
- Spanskaeleverna åkte till Mallorca förut, men där blev det ofta mer engelska än spanska för dem. Då bytte vi inriktning. Nu åker vi vartannat år iväg med eleverna i tvåan till Chile och där är det spanska som gäller, säger Luis Barnes, som är spanskalärare på Donnergymnasiet.
Luis Barnes kommer själv från Chile och under hans ledning har eleverna haft "Chile-lektioner" ända sedan de gick i ettan.
Kulturkrockar
Här har de fått träffa före detta Donnerelever som gjorde samma studieresa för ett par år sedan och här har de fått lära sig en hel del om landet och hur chilenare lever, men Luis tror inte att det går att förbereda eleverna på allt.
- De kommer att konfronteras med saker som de inte är beredda på och de kommer att få vara med om kulturkrockar - men de kommer också att växa som människor och lära sig att ta eget ansvar, säger han.
Resfeber
Luis Barnes följer med på resan, tillsammans med sin fru Amanda och deras tre barn. Två vuxna är ett måste när man reser så långt bort, tycker han. Eter en gemensam start på ett hotell ska eleverna placeras ut i familjer.
Det där är något som Natalia Alfonso och Oliva Karapoulios gruvar sig lite för:
- Tänk om man inte vet hur man ska bete sig och om man inte kommer överens med dem, säger Natalia och Olivia.
Klassrummet vibrerar av resfeber på dagens Chilelektion, som är en av de sista innan avfärden. Luis Barnes sticker till eleverna en lista med nödvändiga glosor som höger, vänster, bröd och kött och praktiska fraser som "No entiendo" - jag förstår inte. Eleverna skrattar.
Den frasen räknar de med att de kommer att få användning av inledningsvis.
Missar ingenting
Ändå är det förväntningarna som dominerar när resan nu närmar sig.
Cecilia Ljunggren tycker att det är fantastiskt att hon ska få göra en så lång resa och få vara med om ett sådant äventyr utan att missa något av det som klasskompisarna läser hemma på skolan i Klintehamn.
- Vi ska gå i en chilensk skola på förmiddagarna och på eftermiddagarna ska vi ha svensk skola och läsa geografi och historia med Luis, berättar Cecilia.
I undervisningen tänker Luis använda sig av det "klassrum" som de har omkring sig. Under den 14 timmar långa bussfärden från Santiago till ön Chiloé kommer gruppen att passera flera klimatområden och en sådan sak räknar han med att kunna ha nytta av i geografiundervisningen.
Utbyte
Samarbetet mellan Donnergymnasiet och den Chiloé är ett utbytesprojekt. Den chilenska skolan kommer inte att kunna skicka en lika stor grupp till Gotland, men i augusti räknar man med att två eller tre chilenska ungdomar kommer till gymnasiet i Klintehamn.