I stallet hemma hos Helen Hilltorn Bogren i Klinte står frieserhästen Helix redo för dagens träning.
Helen Hilltorn Bogren har själv fyra frieserhästar och sitter i styrelsen för Svenska frieserhästföreningen. Under pandemin 2020, när många tävlingar och andra arrangemang ställdes in, fick hon en idé.
– Det var förra hösten då kom jag på, ska vi inte dra runt jorden!
Nu har frieserhäst-entusiasterna tillsammans ridit och kört 15 554 kilometer.
– Vi har klarat av lite mer än en tredjedel av sträckan på 40 075 kilometer, som är ett varv runt jorden.
Helix står lugnt i stallet medan Helen Hilltorn Bogren selar på och spänner för en av sina vagnar som hon tävlar i maraton med.
För att kunna delta i projektet att rida runt jorden behöver man inte vara medlem i någon förening eller ens äga en häst, det enda kravet är att man deltar med en frieserhäst. Evenemanget skapar gemenskap och hästägare världen över har nu knutit nya kontakter med varandra.
– En del går ihop i grupp och rider sina sträckor. Många blir peppade av att de och deras häst får uppmärksamhet, säger Helen Hilltorn Bogren.
När man ridit eller kört en sträcka på minst fem kilometer och loggat den med gps så skickar men in det till en chattgrupp på Facebook. Gruppen administreras av Helen Hilltorn Bogren.
– När sträckorna trillar in är det någon timmes jobb på kvällen, säger Helen Hilltorn Bogren, som svarar på alla meddelanden och ofta lägger upp bilder i den gemensamma Facebookgruppen.
Genom frieserhästtidningen Phryso och intresse- och avelsföreningen Moderstamboken i Holland har evenemanget World Wide Friesian Tour spritts över hela världen.
Nu deltar ekipage från bland annat Australien, USA, Colombia, Spanien, Finland, Kanada, England och Sydafrika.
– En har skickat in bilder från när de rider i Sydafrika och så ser man en giraff i bakgrunden.
Målet var att ekipagen med sina gemensamma krafter skulle ta sig runt jorden på 300 dagar, nu har evenemanget pågått i ungefär 200 dagar och en tredjedel av sträckan har nåtts.
– Tanken var att vi skulle komma i mål i samband med att det är en stor hingstvisning i Holland, men det kommer nog att ta lite längre tid.
Hon leder valacken Helix ut ur stallet och kliver upp på vagnen. Med sig som groom för att hjälpa till om det skulle hända något, har hon systerdottern Amina Björklund som står längst bak på vagnen.
Innan hon svänger ut från gården sätter Helene Hilltorn Bogren igång en app som registrerar sträckan. Sen bär det iväg i trav på en grusväg längs med kusten i Klinte med utsikt över Karlsöarna.
Små kaniner flyr för livet när Helix i rask takt travar fram på en liten slingrig skogsväg.
– Jag svänger höger Amina! ropar Helen Hilltorn Bogren varpå Amina Björklund parerar så att vagnen inte välter i kurvan.
När hon åter kör in på gården en dryg halvtimme senare har mobilen registrerat turen, som denna dag blev lite över fem kilometer.
Ekipaget ska även fotodokumenteras och läggas upp på evenemangets Facebooksida, där finns redan hundratals bilder på de frieserhästar som deltar i evenemanget. Många av bilderna är tagna från hästryggen eller från en vagn, vilket gör att frieserhästarnas karaktäristiska öron, vars spetsar pekar lite inåt, syns.
– Vi friserhästägare älskar att se de där två örona!