1982 startade de med fyra ungdomar och två vuxna. Snart 30 år senare har 1 200 elever passerat behandlingshemmet.
Verksamheten fortsätter med ny ledning och Mats Barre som vd. Lasse Siggelin blir ordförande i aktiebolaget och tillsammans med Kerstin flyttar han in i "undantaget" i det blå huset på Kustvägen.
- Vi bor på vinden med utsikt över gården och äter som vanligt i matsalen med personal och boende, förklarar de två som ser tillbaka på ett innehållsrikt liv med två egna barn och många andra i nära relationer.
Ny ledning
Nu fortsätter behandlingsverksamheten vid Hassela Gotland men med en ny ledning och Mats Barre som vd .
-Grunden är ett politiskt och socialt ställningstagande. Ju fler missbrukare vi kan rädda från gator och torg, desto mer räddar vi det demokratiska samhället, säger Lasse.
Det blå huset i Klintehamn är centrum med kollektiv också i Vänge och Bro. I Klintehamn finns även friskolan KA Westerberg, café Bullboden med bageri och butiken Hassela vävars med blomakuten.
1982
I mars 1982 kom de första fyra ungdomarna som placerades hos Siggelins i Kustvägens utbildningskollektiv.
- Jag gick i sjuan på Klinteskolan när Stefan, Stefan, Anna och Nettan började i vår klass, minns fotografen Radhe.
Lasse hade utbildat sig till folkhögskolelärare och praktiserat på Valstadkollektivet i Västervik och Kerstin jobbade som speciallärare. Båda var politiskt aktiva och socialt engagerade.
- Vi startade vårt storfosterhem som blev ett Hasselakollektiv och som nu är det största behandlingshemmet i Sverige, säger Kerstin.
Fyra ungdomar blev både sex och åtta och vid tioårsjubileet fanns 20 inskrivna. Från liten kärnfamilj växte verksamheten till storfamilj med inskrivna och deras anhöriga och personal med deras egna barn. Nu finns runt 70 inskrivna ungdomar och drygt 90 anställda.
Familjen
- Basen bygger på familjen med olika åldrar, närhet, relationer och regler, men utan regelbok. Precis som det borde vara i vilken familj som helst med föräldrar som tar sitt vuxenansvar, sammanfattar Lasse.
Glada minnen varvas med siffror och de två kan glädjas åt oberoende utvärdering som visar att deras satsning ger resultat. 90 procent av flickorna och 70 procent av pojkarna lever drogfritt efter Hasselatiden på Gotland.
- Barn och ungdomar väljer inte uppväxtmiljö och utanförskap. Ungar ska ha ett bra liv och tillbaka in i samhället och det kostar stöd och tid och pengar. Den ideologin är grunden. Med dagens politik är det mer resurser än behov som styr, säger Lasse.