Klinte jättehamn tar form

Snart börjar muddringen. Det är första steget på vägen mot den stora hamnutbyggnaden Klintehamn.

Glada. Ulf Ahlby från Gotlandsflis och Susanne Pettersson från Lantmännen är glada över att hamnen i Klinte ska byggas ut. I dag är hamnen trång och grund och kan bara ta in små godsbåtar.
Foto: ROLF JÖNSSON

Glada. Ulf Ahlby från Gotlandsflis och Susanne Pettersson från Lantmännen är glada över att hamnen i Klinte ska byggas ut. I dag är hamnen trång och grund och kan bara ta in små godsbåtar. Foto: ROLF JÖNSSON

Foto: Rolf Jönsson

Klintehamn2011-11-02 04:00

Projektet kostar 60 miljoner kronor och är en förutsättning för att Klintehamn ska kunna ta emot det gods som i dag går till Visby.

Hamnområdet i Klinte fylls av flishögar och massaved. Trots att bara ett fartyg ligger inne är det ändå trångt.

- Vi lastar soja från en båt. Det fungerar, men kommer det ett fartyg till blir det svårt, säger Susanne Pettersson som är platschef vid Lantmännen i Klintehamn.

Gotlandsflis, Mellanskog och Lantmännen svarar för de flesta av de fartygstransporter som i dag går till Klintehamn. Snart kommer trafiken hit att öka rejält.


35 000 ton
När de tunga transporterna ska bort från hamnen i Visby, kommer de flesta godsbåtarna att styra mot Klintehamn med en last på 35 000 ton om året.

I Klintehamn rustar man sig nu för att kunna ta emot denna godstrafik. Hamnen måste genomgå en rejäl utbyggnad:

Den befintliga hamnen med sin 360 meter långa kaj är både sliten, trång och grund. Nu ska den rustas upp och förlängas med en ny kaj som blir 128 meter lång. Med den blir också mer svängrum på hamnområdet.

- Och det är bara ett första steg. Den nya kajen kan förlängas och bli 370 meter lång, berättar hamningenjör Per Hogenfält.

De kommande åren ska man göra omfattande muddringar i flera etapper som ökar djupet i hamnen och breddar inseglingsrännan.

Den smala inseglingsrännan gör att Klintehamn i dag bara kan ta emot mindre transportfartyg. Nya fartyg blir större och större och företagen som nyttjar hamnen får allt svårare att hitta båtar som kan ta sig in här.


Väntar i dagar
På Gotlandsflis har man redan haft problem med hamnens begränsningar:

- Eftersom inseglingsrännan är smal måste båtarna ibland ligga ute och vänta i flera dagar innan de kan gå in. Och de små båtarna klarar inte isen. I vintras fick vi därför ett jätteupplag med flis som inte kunde transporteras härifrån, berättar Ulf Ahlby, som är vd för Gotlandsflis.


Klintemax seglar in
När utbyggnaden är klar ska de här problemen vara borta. Inför bygget har man med hjälp av simuleringsövningar räknat ut att ett fartyg som är 115 meter långt och har ett djupgående på 6 meter ska kunna ta sig in här.

- Vi kallar fartyget för "Klintemax". I dag kan hamnen bara ta emot fartyg som är 90 meter långa och 4,5 meter djupa, berättar Per Hogenfelt.


Jobb till Klinte
På ett samrådsmöte i våras höjdes röster från Klintebor som oroade sig för buller och försämrad utsikt. Curt Cedergren, som bor strax söder om hamnen och driver Cedergrens mekaniska verkstad, delar inte deras oro:

- Bullret kommer ju längre bort när kajen förlängs. Den här utbyggnaden kommer att bli positiv för Klinte. Ju mer trafik det är på hamnen, desto bättre är det för samhället. Många stannar och tar en matbit och hamnen ger jobb till företagen.


Småbåts-ö?
Curt Cedergren hoppas att hamnutbyggnaden på sikt ska ge mer till samhället:

- När den tunga trafiken ökar får vi förhoppningsvis en cirkulationsplats vid utfarten mot hamnen. Det har vi önskat oss i många år.

- Och kanske leder utbyggnaden till att båtklubben äntligen kan bygga ut småbåtshamnen. Här räcker platserna inte till i dag, men gör man en ö av muddermassor mellan den nuvarande småbåtshamnen och Varvsholm så skulle man kunna få in fler båtplatser, säger Curt Cedergren.

Utbyggnaden av Klintehamns hamn sker i flera etapper och kommer att pågå till hösten 2015.

Muddringarna vid den nya kajen startar i december och pågår till mars. Därefter påbörjas kajbygget som beräknas vara färdigt i december nästa år.

Under förutsättning att man får alla miljötillstånd fortsätter man med muddringar under 2013-2015. Då muddras en vändzon utanför den nya kajen och inseglingsrännan till hamnen. Dessutom rensmuddras den befintliga hamnen.

Våren 2015 påbörjas reparationerna av den befintliga kajen i Klintehamn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om