Orosmolnen vilade tungt över Klintehamn i höstas. I många år har Klinteborna fått vänja sig vid att butiker och verksamheter har lagts ned, men nu kom riktigt dåliga nyheter slag i slag: Hassela gick i konkurs och Ica-butiken, som drev folk till Donnergatan, slog igen.
Men ett halvår senare svänger pendeln med kraft åt motsatt håll. Nu sjuder Klinte av nybyggaranda. När föreningen Klintetraktens framtid höll årsmöte i veckan kunde inte mindre än fyra nya verksamheter presenteras och Klintebornas nyfikenhet på nykomlingarna var stor. 90 personer hade kommit till mötet för att få höra om allt som är på gång.
– Det började med försäljningen av Warfsholm – sedan kom resten, konstaterar Emilia Lindkvist som är nybliven ordförande för Klintetraktens framtid.
Om vändningen inleddes på Warfsholm, så inleder vi vår rundtur genom det nya Klintehamn just där.
Warfsholm har en historia som Klintebornas badplats med konserter i sommarkvällarna, men platsen har i många år varit stängd för allmänheten. Nu skruvar nya ägaren Sanna Kleven ned alla skyltar som har stängt allmänheten ute.
Vi möter Sanna Kleven i ett byggkaos. Pensionatet byggs om och får hotellstandard med egna badrum och det är snickare i varje vrå.
– Vi gör en stor, men varsam renovering, berättar Sanna.
Det sjuder av planer av alla slag i hennes huvud: Warfsholm ska bli en levande plats med ett bad och en kust som är öppen för alla. Kapellet ska bli en konferenssal och hit ska man också kunna komma för att fika, äta eller vandra i en grönskande trädgård. Och musiken ska åter ljuda ut över viken. Sanna tänker både ha en liten scen för trubadurer vid uteserveringen och en stor scen ute på udden.
Alla planer kommer inte att förverkligas i år, men redan till valborg bjuds Klinteborna in till en majbrasa på Warfsholm, och framåt sommaren blir det invigning.
Samtidigt som Sanna gjuter nytt liv i Warfsholm ska hennes man Arild Kleven arrendera gamla ”Bullboden” på Donnersgatan. Arild lämnar sin tjänst som marknadschef på Gotlandshem för att starta bageri i de gamla cafélokalerna.
Några kilometer norr om Warfsholm jobbar Valla Sigurdardottir och Joakim Nordström lika intensivt med upprustningen av Björkhaga. De har drivit ett reseföretag i Bromölla i Skåne, men har nu lockats till Gotland och Björkhaga av Pigge Werkelin, som de lärde känna på en strand i Thailand.
Valla och Joakim rustar upp köket och bygger om i restaurangen inför säsongspremiären senare i vår, men framför allt lägger de upp planer för hur Björkhaga ska locka en bred publik som söker en aktiv fritid.
– Vi älskar att leka, förklarar Valla Sigurdardottir.
I Bromölla var Valla aktiv i padeltennisklubben. Nu ansöker Björkhaga om bygglov för padeltennisbanor och äventyrsgolf på området, men här ska det också finnas möjlighet att spela boule och volleyboll.
Inne i Klintehamn har den nedlagda Sparbanken stått tom länge. Nu har Jonas och Lovisa Moberg flyttat in med sin cykelbutik Bikeoholic, som de har haft hemma på tomten på Södra Kustvägen i flera år. Banken har genomgått en omvandling och blivit en creddig lokal med garagekänsla och bankvalvet har blivit ett utställningsrum där dyrgriparna låses in på nätterna.
Bikeoholic säljer cyklar till de verkliga entusiasterna, men Jonas Moberg tycker inte att Klintehamn är för litet för deras cykelbutik. Dels har han cyklar som också passar vanliga cyklister, dels har de som är verkligt cykelintresserade ingenting emot att ta en omväg för att komma till butiken. Ett märke har dessutom gjort Bikeoholic i Klintehamn till sin enda hyrstation i Sverige och Jonas räknar med att det ska locka kunder. Den som hyr cykel kan rulla rakt ut i en härlig natur.
– Här finns fantastiska vägar längsmed kusten och ett varierande landskap, säger Jonas Moberg
Efter Hasselas konkurs har flera lokaler i Klinte gapat tomma. Alex Siggelin och hans kompanjon Daniel Hansson tar, med bolaget Gotländska HVB, över tre av fastigheterna: ”Kollektivet” och ”Banktyras” på Södra Kustvägen och ”Eken” på Donnersgatan. Nu söker de tillstånd hos Ivo om att driva ett behandlingshem för flickor i Klintehamn.
– Det är ett medvetet val. Det passar bra i Klintehamn och vi tror inte på att blanda killar och tjejer i behandlingsform, säger Alex Siggelin.
Inom ett par år räknar de med att ha mellan 20 och 25 anställda.
Hassela har även ägt det gamla hotellet och bostadsområdet Solrosen. Dessa tas över av ett fastighetsbolag som ägs av Håkan Onsjö, Anders Cedergren och Curt Cedergren. De planerar nu att rusta upp Solrosen-området och bygga nya lägenheter i hotellet. Klinte får därmed ett tillskott på nio nya lägenheter.
Efterfrågan finns, menar Håkan Onsjö:
– Dagligen ringer det folk om lägenheter. Klintehamn är en underbar plats att bo på.
Håkan Onsjö är imponerad över den nytändning som råder i hela samhället:
– Det handlar inte om några luftslott, utan det är konkreta projekt. Här brakar det igång!
Emilia Lindkvist är också fascinerad av den plötsliga nybyggarandan och att så mycket händer på samma gång:.
– Det är som att någon har lyft av locket. Det sjuder av liv.
Alex Siggelin märker att samhället är suget på revansch efter alla motgångar och Jonas Moberg håller med:
– Nu är alla hungriga på att visa att Klintehamn är orten som man ska hänga på Gotland. Det bubblar i Klintehamn och det finns inte ett bättre läge.
Vad kommer att betyda mest?
– Allt! Det hänger ihop. Utan jobb och bostäder blir det inget drag i butikerna och utan butiker och verksamheter vill ingen bo här, säger Emilia Lindkvist.
Sanna Kleven känner att hon har Klinteborna med sig. Frivilliga kommer till Warfsholm för att hjälpa till och nyligen fick hon 5 000 kronor från Gertruds gille till inköp av rosor. Valla Sigurdardottir på Björkhaga känner också stödet från bygden, något som hon känner igen från Bromölla i Skåne där hon och Joakim Nordström var verksamma tidigare:
– Det är lättare och roligare att jobba på små orter. Här finns ett engagemang och här inser folk att alla måste bidra för att det ska bli bra.