I december 2019 gav Mark- miljödomstolen tillstånd att bryta 900 000 ton kalksten per år vid Klintebys, vilken är nästan tio gånger så mycket som de har tillstånd att bryta i dagsläget. Detta beslut överklagades av ett flertal parter, bland annat Länsstyrelsen, Naturskyddsföreningen, Klintetraktens framtid samt Urbergsgruppen.
När det nu är dags för förhandlingar i Mark- och miljööverdomstolen den 13 och 16 september har den sistnämnda föreningens lokalavdelning i Klintehamn förberett sig genom att genomföra en insamlingskampanj under namnet "Rädda Klinte".
– Vi tycker att domen vi fick i Mark- och miljödomstolen inte var rättvis, och vi kände att vi ville får det prövat i högre instans. Vi är dock alla privatpersoner som gått ihop i en förening, och vi har inte de ekonomiska förutsättningarna som bolaget har att lägga på jurister och experter. Därför startade vi den här kampanjen för ungefär ett år sedan, berättar Markus Torpvret, ordförande för Urbergsgruppen Klintehamn.
Pengarna ska gå till att kunna arvodera jurister och experter inför och under domstolsförhandlingen, och Markus Torpvret säger att folk har fått bidra efter egen förmåga. Flera större privata donationer har kommit in under det senaste året, men fram tills alldeles nyligen saknades dock ändå en del pengar.
– Men då klev Joachim Kuylenstierna in och bidrog med de kvarvarande 53 000 kronorna, vilket gjorde att vi nu nått insamlingsmålet för kampanjen.
Entreprenören Joachim Kuylenstierna, som bland annat äger flera fastigheter i Visby och på norra Gotland, har under flera år engagerat sig i kampen mot den storskaliga kalkstensbrytningen. Han fanns till exempel med i skogen under kampen om Ojnareskogen 2012 där han bland annat betalade alla aktivisters dagsböter, och under våren 2020 skänkte han 250 000 kronor till Urbergsgruppen att nyttja som man ville.
– Anledningen till att jag engagerar mig är att jag är emot den här storskaliga idiotin. Drar man ner rejält på kalkindustrin så kommer byggbranschen behöva tänka om och hitta andra lösningar, och det kommer även att gynna nästkommande generationer. För det är ju kommande generationer vi tar av när vi bryter stora mängder kalksten, och det utan att be om lov, säger Joachim Kuylenstierna om sitt engagemang.
SMA Minerals har tidigare sagt att en utökad brytning vid Klintebys kommer att ge 20-30 arbetstillfällen, ett uttalande som Joachim Kuylenstierna inte ger mycket för.
– Jag tycker att det är förlegat och en politiskt korkad inställning. Allt ska mätas i arbetstillfällen samtidigt som man släpper ut skit i luften och vattnet.
Markus Torpvret säger att de pengar man nu fått in genom kampanjen gör att Urbergsgruppen Klintehamn känner sig väl förberedda inför domstolsförhandlingarna, där det främst är de välkända miljöjuristerna Johan Öberg och Gunilla Högberg som kommer att föra föreningens talan.
– Vi är baka lekmän, och skulle vi stå där själva mot bolaget skulle det bli en ojämn kamp. Det här är vår chans att möta bolaget på ett seriöst och faktabaserat sätt. Johan och Gunilla har en enorm kunskap om miljöbalken och EU-lagstiftningen på området, och de har också stor erfarenhet av liknande rättegångar, säger Markus Torpvret.