Med henne vaknade Ung vänster på nytt

När Ida Lundberg flyttade till Gotland vaknade Ung vänster till liv på nytt. Nu är hon öns yngsta kandidat i valet till kommunfullmäktige.

Foto:

Klintehamn2010-09-09 04:00
För att få ställa upp i val måste man ha fyllt 18 år. Det gjorde Ida Lundberg i maj, och därmed är hon en av landets yngsta kandidater i valet nästa månad. Som hemadress på valsedeln står det Skärblacka, men det är två år sedan Ida Lundberg flyttade till Gotland för att börja på Donnergymnasiet i Klintehamn.
- Jag är ingen storstadsmänniska, så jag ville komma ifrån Stockholm. Jag sökte till Donnergymnasiet för skolan hade ett elevhem, berättar hon.
I Skärblacka hade hon inte varit politiskt aktiv, men på gymnasiet i Klintehamn vaknade intresset.
- Vi är ett kompisgäng som har ungefär samma värderingar. Jag bryr mig mycket om individen, det ska vara rättvist och alla ska ha samma förutsättningar, säger Ida Lundberg.
Diskussionerna på skolan ledde till att Ida Lundberg fick kontakt med Vänsterpartiet.
- Jag hade klart för mig var jag stod ideologiskt innan vi startade Ung vänster. Mina tankar stämmer väl överens med Vänsterpartiets, så några problem att vara med i ett parti har det inte varit, säger Ida Lundberg.
Ung vänster vaknade till liv förra våren med Ida Lundberg som ordförande.
- Vi har jobbat mycket mot främlingsfientlighet, och för att alla ungdomar ska få Bussiga kortet, berättar hon.
I våras fick hon frågan om att vara med på Vänsterpartiets fullmäktigelista. Där återfinns hon nu på plats 15.
- Jag har aldrig varit på ett fullmäktigesammanträde i hela mitt liv. Men efter de resor och möten jag gjort för Ung vänster har varit roligt, och jag tänker nog fortsätta som politiskt aktiv.
- Det viktigaste med fullmäktige är att det finns en bra blandning med folk i alla åldrar. Vi unga behövs, för vi är ännu opåverkade i våra ståndpunkter.
Nästa år tar Ida Lundberg examen från Donnergymnasiet.
- Jag vill nog vara kvar på Gotland. Jag trivs jättebra här, säger hon.

Positiv erfarenhet
Efter valet 2006 blev Oskar Franke (M) den yngsta ledamoten i kommunfullmäktige. Han var då 21 år, men redan erfaren av politiskt arbete.
- Mandatperioden innan hade jag varit ersättare i barn- och utbildningsnämnden. Då gick jag fortfarande på gymnasiet, berättar han.
Oskar Franke fullföljde inte hela mandatperioden. 2009 lämnade han fullmäktige på grund av tidsbrist.
- Jag flyttade till Stockholm, avslutade mina studier och började jobba. Det händer mycket när man är i 20-årsåldern, och det kan vara svårt att hinna med sina uppdrag, säger han.
Vad tyckte du om åren i fullmäktige?
- Det var en positiv erfarenhet. Jag behandlades inte på något särskilt sätt bara för att jag var yngst. Alla bidrar med sina erfarenheter, och det behövs ledamöter i alla åldrar. Man är inte för ung ens när man är 18 år, säger Oskar Franke.
Några andra unga kandidater till kommunfullmäktige:
Jakob Andersson, 18 år, Moderaterna
Joakim Sjögren, 19 år, Miljöpartiet
Martina Pierrou, 19 år, Socialdemokraterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!