- Det blir lika osäker körning som vid rattfylla, säger trafikpolisen Joakim Ljungberg.
Polisens nationella trafiksäkerhetsvecka pågår för fullt, och Klintehamns bilförare kontrollerades i torsdags förmiddag på bred front. Bilisterna vinkades in och fick lämna utandningsprov och visa körkort. På två och en halv timme utdelades elva böter till förare som inte använde bilbälte.
- Vi skulle ju så kort bit så jag brydde mig inte om bältet. Men visst, det kan ju lika väl smälla på en kort sträcka, säger en förare som just fått 1 500 kronor i böter.
Tre förare fick 2 500 kronor respektive i böter för att ha ignorerat stopplikt.
De flesta gotlänningar kör ändå i relativt lugnt tempo, menar närpolisen Conny Karlsson, för dagen civilklädd under trafikkontrollerna.
- Det är lugnare här jämfört med Stockholm där jag jobbade förut. Men det finns en del som struntar i bältet, och det är många som inte blinkar när de ska svänga.
Mobilprat en trafikfara
Ett annat problem i trafiken, som än så länge inte är olagligt i Sverige, är förare som pratar i mobiltelefon eller sms:ar samtidigt som de kör.
- Det är absolut en trafikfara. Det är inte många som klarar av att prata i mobil och köra samtidigt. Man märker när man ligger bakom en sådan förare att det vinglar ordentligt, säger aspiranten Sara Hjalmarsson.
Trafikpolisen Joakim Ljungberg instämmer.
- Vi har haft några olyckor på grund av att förare sitter och tittar ner i mobilen och tappar uppmärksamheten på trafiken. Ibland när vi får tips om misstänkt rattfylleri så visar det sig att föraren använt mobiltelefon, de vinglar som om de vore rattfulla.
- När det gäller trafiksäkerhet kan det jämställas med rattfylla, och det är konstigt att det är tillåtet, säger han.
I samtliga europeiska länder utom Sverige är det förbjudet att tala i mobiltelefon under körning om man inte använder handsfree.
Det sista landet som införde förbudet var Albanien.
- Det säger en del att till och med Albanien har infört ett sådant här förbud, men inte Sverige, säger Maria Spetz, vd för Motormännen.
Enligt Motormännens statistik är det 10-20 personer varje år som omkommer eller skadas svårt i trafiken på grund av att de pratar i mobiltelefon eller sms:ar.
23 gånger större
- Om man sms:ar medan man kör är olycksrisken 23 gånger större, det är lika farligt som att köra bil berusad. Det borde vara skäl nog för svenska politiker att införa ett handsfreekrav, säger Maria Spetz.
Motormännen vill införa förbud mot handhållen mobiltelefonanvändning vid bilkörning.
- Sverige är ett föregångsland när det gäller trafiksäkerhet, och vi bör åtminstone hålla samma nivå som övriga Europa när det gäller mobilanvändning i trafiken, säger Maria Spetz.