I december 2019 fick SMA Mineral tillstånd av mark- och miljödomstolen att utöka kalkbrytningen vid Klintebys, under förutsättning att bolaget tillsammans med Trafikverket kartlägger och vidtar de åtgärder som krävs för att höja trafiksäkerheten.
Mark- och miljödomstolens dom överklagades, och när förhandlingen startar i mark- och miljööverdomstolen under måndagen väntas trafiken återigen bli en av de stora frågorna.
Arbetet med den åtgärdsvalsstudie om trafiken som krävts påbörjades i juni.
– Vi har en arbetsgrupp med representanter från Trafikverket, Region Gotland och SMA Mineral. Det inledande arbetet har hittills bestått i att kartlägga nuläget med de problem som finns med trafiken, meddelar utredaren Lina Granlund vid Trafikverket.
Lina Granlund räknar med att en åtgärdsvalsstudie är klar i början av näst år.
SMA Mineral vill bryta 900 000 ton kalk om året, vilket kraftigt kommer att öka antalet transporter mellan kalkbrottet och hamnen i Klintehamn. De blir cirka 200 transporter om dagen. Ett av de senare förslagen är dock att köra med tyngre fordon. Om bruttovikten höjs från 64 till 74 ton kan antalet transporter per dag minska till 170.
Trafiken är redan farlig. Det hävdar advokat Johan Öberg, som är ombud för flera fastighetsägare. Inför förhandlingen lämnade han nyligen in bilder och berättelser som på olika sätt pekar på trafikfara. I ett inlägg berättas hur en bil fick vindrutan spräckt efter att ha mött en stentransport. Det finns bilder på transporter som körs utan att lastbilens bakläm är säkrad.
Förutom trafiksäkerheten är vattnet en viktig fråga. Några fastighetsägare har låtit Geoveta AB kartlägga de hydrologiska riskerna med en utökad brytning. Av rapporten drar de slutsatsen att den hydrologiska rapport som SMA Mineral tagit fram är bristfällig.
Bland bristerna som lyfts fram finns avsänkningen av grundvatten. Fastighetsägarna anser att de säkerhetsmarginaler som SMA Mineral räknat med är otillräckliga. Påverkan på omgivningarna kan bli mycket större än bolaget angett, och riskerar att påverka Stormyr med tillrinningsområde.
Lägre grundvattennivå ökar även risken för att dricksvattentäkter förstörs. Utredningen utesluter inte, att brunnar redan kan ha påverkats negativt av kalkbrytningen.
Mark- och miljööverdomstolen sammanträder i Visby. Förhandlingen inleds på måndagen och avslutas på torsdag.