Polisinsatsen i Klintehamn: ”Har med gängvåldet att göra”

Det var under onsdagseftermiddagen som polisen slog till med stor styrka mot en adress i Klintehamn. Nu kan polisen bekräfta att insatsen var en del av en större nationell insats som har med det gängrelaterade våldet att göra.

Insatsen i Klintehamn under onsdagen var en del av en större nationell insats kopplad till gängvåldet.

Insatsen i Klintehamn under onsdagen var en del av en större nationell insats kopplad till gängvåldet.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Klintehamn2024-06-29 05:15

Nyheten i korthet

  • Polisen genomförde en stor insats i Klintehamn under onsdagen, som en del av en nationell operation med namnet "Frigg". En person togs in för förhör men släpptes senare.
  • Insatsen var ett samarbete med Tullverket för att bekämpa införsel av olagliga start- och tårgasvapen i Sverige, med 34 adresser undersökta över hela landet.
  • Polisen rapporterade att 45 vapen beslagtogs under insatsen. Start- och tårgasvapen, som kan omvandlas till skarpa vapen, utgör cirka 30% av alla vapen i kriminella miljöer i Sverige.

Flera polisfordon, markerade och civila slog under onsdagen till mot en adress i Klintehamn. Enligt polisen medtogs en person för förhör, men släpptes senare. Händelsen ska enligt polisen på Gotland ha varit kopplad till den nationella särskilda händelsen Frigg.

– Det har med gängvåldet att göra, berättar stationsbefäl vid Polisen på Gotland.

Men nu bekräftas även att tillslaget var en gemensam insats med Tullverket mot tillförsel av olagliga start- och tårgasvapen i Sverige.

undefined
Tullverket och Polisen samarbetade i insatsen som resulterade i totalt 45 olagliga vapen, som hämtats från 34 olika adresser i Sverige.

Insatsen genomfördes på 34 adresser i Sverige, varav insatsen i Klintehamn var en av dem. Enligt polisen resulterade de 34 husrannsakningarna i att 45 vapen togs i beslag. Huruvida något eller några av dessa ska ha återfunnits på Gotland är dock oklart.

Start- och tårgasvapen kan enkelt byggas om till skarpa vapen, och som ofta används i gängskjutningar, enligt polisen.

– Varje enskilt vapen som vi tar i beslag kan göra det lite svårare att utföra nya skjutningar. Vi vill få ett stopp på företeelsen med ombyggda start- och tårgasvapen, och ett sätt är att gå efter handeln i EU, säger Isabel Thorén, chef för Nationellt skjutvapencenter i ett uttalande på polisens hemsida.

undefined
Enligt Nationell skjutvapencenter beräknas 30 procent av alla vapen i kriminella miljöer vara ombyggda start- eller tårgasvapen.

Till skillnad från i Sverige kan dessa vapen köpas licensfritt i flera länder inom EU, enligt polisen. Det som gör dem attraktiva i kriminella miljöer är att de är billiga och lätta att få tag på, enligt polisen. Uppskattningsvis 30 procent av alla vapen i kriminella miljöer är just ombyggda start- eller tårgasvapen, och under 2023 beslagtogs 276 sådana, där vapentypen kunde länkas till minst 55 skjutningar. Flera av dessa med dödlig utgång, uppger polisen.

”Köparna är spridda i landet geografiskt och har inga kända kopplingar till varandra förutom att de beställt vapen från samma återförsäljare. Bland köparna finns minderåriga, vuxna, äldre, främst män men även kvinnor. De misstänks nu alla för vapensmuggling och/eller vapenbrott och riskerar kännbara straff.”

undefined
Insatsen i Klintehamn under onsdagen var en del av en större nationell insats kopplad till gängvåldet.

– Även smuggling och innehav av start- eller tårgasvapen som inte görs om till skarpa vapen kan bedömas som grovt brott under vissa omständigheter, med minimum fyra år i fängelse som straff. Vi tror därför att insatser som denna även kan få en avskräckande och preventiv effekt. Bara för att det är lätt att beställa är det inte rätt, konstaterar Isabel Thorén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!