Positiva till kalkbrytning vågar inte synas

Sedan SMA fick ja till att bryta mer kalk har kritiska röster ekat över ön. Men de som ställer sig positiva till domen vågar knappt uttrycka sig.

Domen som ger SMA utökad kalkbrytning i Klinte kom den 12 december. 
Bolaget får nu möjlighet att ta ut 900 000 ton sten per år och sammantaget klartecken för att lasta ut 30 miljoner ton sten.

Domen som ger SMA utökad kalkbrytning i Klinte kom den 12 december. Bolaget får nu möjlighet att ta ut 900 000 ton sten per år och sammantaget klartecken för att lasta ut 30 miljoner ton sten.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Klintehamn2020-01-27 06:21

Flera rader har skrivits om den dom som gav SMA Mineral ett utökat brytningstillstånd i Klinte. Domen har överklagats av både privatpersoner och föreningar och nu är det upp till mark- och miljööverdomstolen att fatta ett beslut.

Men det finns också de gotlänningar som tycker att det utökade tillståndet är positivt för Klinte och regionen. Vi har fått kontakt med några av dem via tidningsinsändare och sociala medier. 

– Att det finns företag som vill satsa på Gotland måste vara det bästa som kan hända. Det behövs fler arbetstillfällen utanför Visby. Jag vill att hela Gotland ska leva, säger en man från södra Gotland.

Han vill vara anonym och anledningen är:

– Så fort man tycker utanför ramen i dagens samhälle blir man hatad och hotad, säger han. 

Mannens åsikt är att en utökad brytning i Klinte inte bara bidrar till jobb inom SMA, utan även utanför kalkbrotten. 

– Det blir både direkta och indirekta arbetstillfällen. Av sina intäkter konsumerar arbetarna i butiker. De sätter sina barn i skolan. Det blir många ringar på vattnet. Jag tycker att det är väldigt egoistiskt att säga nej. Man tänker bara på hur det påverkar en själv direkt, säger han.

En kvinna, som även hon vill vara anonym på grund av att det är en känslig fråga, framhäver också arbetstillfällena som något positivt för Gotland. 

– Jag är för stenindustrin för det innebär jobb året runt och fler fasta jobb. Vi behöver den industrin, säger hon.

Ännu en man, som inte heller vill gå ut med sitt namn, anser att det är positivt med lokal stenbrytning istället för att importera kalksten från andra länder. 

– Jag är positiv till stenbrytning i Klintehamn. Men om stenen är så attraktiv så får SMA anlägga en ny tillfällig väg för transporten till hamnen tycker jag. Det är väl ingen större vinst för Gotland tyvärr men behövs i industrin, säger han.

De två männen och kvinnan är inte ensamma om att välkomna domen som kom den 12 december. Men många av de som är positivt inställda till utökad kalkbrytning vill vara anonyma, eller vill inte ens ställa upp på en intervju. 

På tidningarnas insändarsidor uttrycker flera personer sina åsikter i frågan. En insändarskribent skriver:

"Jag gratulerar Klintehamn till nyetablering och nya möjligheter. Se på Slite, ett samhälle beroende av kalken, bra service, många butiker, systembolag och kalkindustri.".

Karta: Klintehamn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!