Så bra är nya den nya gång- och cykelvägen

Vår cyklande reporter har testat den nya gång- och cykelvägen norr om Klintehamn. Slutdomen innehåller både goda och mindre goda intryck från premiärturen.

Utmed vägen möter vi allt från boende som är ute på en kort tur till fots till motionärer på snabba landsvägscyklar. Den nya gång- och cykelvägen verkar redan flitigt använd av många.

Utmed vägen möter vi allt från boende som är ute på en kort tur till fots till motionärer på snabba landsvägscyklar. Den nya gång- och cykelvägen verkar redan flitigt använd av många.

Foto: David Skoog

Klintehamn2020-07-14 08:22

Den 1 juli öppnade Trafikverkets nya gång- och cykelväg mellan Klintehamn och Västergarn som en direkt förlängning till den tidigare vägen som leder från Västergarn upp till Visby.

Vi börjar i Klintehamn och cyklar från centrum längs Norra kustvägen norröver för att rulla in på gång- och cykelvägen i höjd med infarten till Warfsholm. Direkt infinner sig lugnet av att ha en egen väg och inte behöva oroa sig för stressade bilförare som ska köra om vid möte, eller fippla med mobilen vid ratten. En bit in separeras vägarna ytterligare något och vi leds över en liten bro, och sedan närmare körbanan igen. Såklart hade det varit än trevligare att vara helt separerad från biltrafiken, men det är förlåtet när vallmon frodas i dikeskanterna och asfalten är lättrullad.

undefined
Vid några ställen utmed vägen leds vi över broar som är utformade med räcke i omålat trä för att störa det visuella intrycket av omgivningen så lite som möjligt.

Hela sträckan från Klintehamn till Västergarn har en dubbelriktad gång- och cykelväg på landsidan av länsväg 140. Näst intill uteslutande separerad från körbanan med ett dike eller gräsremsa. Väl i Västergarn övergår den till två enkelriktade gång- och cykelfält på vardera sida om körbanan, för att innan vi lämnar Västergarn ha flyttat helt till en dubbelriktad gång- och cykelväg på kustsidan av länsväg 140, och knyta an till befintlig sträcka upp mot Visby.

undefined
I Västergarn finns gång- och cykelfält på vardera sida av vägbanan. Här leds man över vägen vid två platser. Planer fanns för refuger för att hålla ned hastigheten hos biltrafiken, men dessa verkar ha fallit bort. Någon skyltning om korsande cykeltrafik finns dock ej.
undefined
Utmed vägen möter vi allt från boende som är ute på en kort tur till fots till motionärer på snabba landsvägscyklar. Den nya gång- och cykelvägen verkar redan flitigt använd av många.

I höjd med Västergarnsån cyklar vi ikapp Anna Fohlin och Anton Karlsson, som även de är på väg norrut på varsin cykel. De är överens om att den nya vägen är något positivt.

undefined
Anton Karlsson och Anna Fohlin tycker att den nya gång- och cykelvägen blivit ett lyft för hela Västergarn. Här cyklar de över Västergarnsån på en av vägens broar.

– Det känns som att den bringat nytt liv till Västergarn, säger Anna Fohlin, som bor i socknen på somrarna. 

Att numera kunna ta cykeln till jobbet underlättar för henne, och hon menar att den nya vägen är så mycket mer än något för turisterna.

undefined
"Jag har jobbat på hemtjänsten i Klinte tidigare, och det kommer underlätta för dem, de har ganska mycket cyklar på sommaren." säger Anna Fohlin, som bor i Västergarn sommartid.

Gustaf Leijonhufvud från Sanda är tillsammans med tvillingarna Olof och Ingrid på väg till Klintehamn för att lämna ett paket, men tar ett stopp vid Lanthandeln i Västergarn för en glass.

– Det blir ju enklare att cykla till Klinte nu. Det är inte kul att cykla på 70-vägar utan vägren, speciellt inte med barn. Den här vägen har ju varit hemsk, säger Gustaf Leijonhufvud, medan barnen smaskar i sig varsin glass.

undefined
I dag cyklar Gustaf Leijonhufvud lådcykel med barnen Olof och Ingrid. Annars tar han sig även fram på landsvägscykel och rullskidor. Det sistnämnda lämpar sig den nya vägen bra för, menar han då kvalitén på asfalten är mycket bra.

Han håller med om att vägen är ett lyft för Västergarn som med strandliv och mycket trafik på sommaren fått ett tryggt sätt att ta sig fram men menar även att cykelturismen gynnas nu när man kan ta sig säkrare från Visby till Klintehamn. För i övrigt finns det inte så många bra sätt att cykla tryggt på ön då en stor del av vägnätet knappt ens har vägren.

– Det är ju ett stort problem, framför allt in mot Visby från landet. Om man cyklar med barn är ju inte Gotland någon bra cykel-ö. Det fungerar bra när man kommit ner på Storsudret eller upp till Fårö, men det är ju inte så kul att cykla Hemsevägen direkt. Många tror ju att de ska komma till Gotland på cykelsemester och att det ska gå att cykla överallt. Det är klart det går men man ska veta vilka vägar man ska ta.

undefined
Vid cykelpassagerna i Västergarn sitter i nuläget inga varningsskyltar för korsande cykeltrafik. "Jag kan reservera mig för att det kan vara någon skylt som inte kommit på plats än eller ska ändras. Men annars är cykelvägen klar", säger Mats Berg, projektledare vid Trafikverket.

Utmed den nya vägen är inte heller allt en dans på vallmo. Trots att Trafikverket haft sin invigning och att bygget anses klart saknas till exempel väsentlig skyltning utmed sträckan. Vid utfarter finns inga stopp eller väjningsplikter utmärkta, och i Västergarn saknas varning för korsande cykeltrafik. Något som lätt kan leda till allvarliga olyckor om både cyklist och bilist är ovana i området. Men överlag känns vägen som en mycket bra investering. Både ur trafiksäkerhetsaspekt och cykelglädjeaspekt.

Gång- och cykelvägar

En gång- och cykelväg är till skillnad från en gång- och cykelbana eller ett gång- och cykelfält avskiljt från körbanan med mer än bara en liten gräsremsa eller kantsten.

På gång- och cykelväg/bana gäller samma hastighetsbegränsning som vägen i övrigt. Dock gäller som för all fordonstrafik att hastigheten ska begränsas till vad trafiksäkerheten kräver.

Som gående ska man gå på vänster sida av gång- och cykelvägen om möjligt vilket reglerades i trafikförordningen 2018.

Källa: Trafikförordningen

Karta: Norra anslutningen av gång- och cykelvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!