Stopp hos Lantmännen i Klintehamn efter salmonella

Vid en egenkontroll upptäckte Lantmännen salmonellabakterier i foderfabriken i Klintehamn för ett par veckor sen. Både produktion och leveranser har fått stoppas för sanering.

Lantmännens foderfabrik i Klintehamn har fått stoppa produktionen sedan man upptäckt salmonella.

Lantmännens foderfabrik i Klintehamn har fått stoppa produktionen sedan man upptäckt salmonella.

Foto: Dennis Pettersson

Klintehamn2022-02-05 08:03

– Vi fick ett positivt provresultat på salmonella under en rutinkontroll och fick stoppa produktion och leveranser, säger Kristina Gustafsson, som är foderchef på Lantmännen.

I dialog med Jordbruksverket bestämdes att anläggningen skulle saneras enligt riktlinjerna. När Jordbruksverket sen gjorde kontroll kunde salmonella inte påvisas. Men i en egenkontroll hittade Lantmännen spår av bakterien igen och beslutade om ny sanering.

– Vi ska göra en orsaksutredning tillsammans med myndigheterna. Men vi hittade ingen smitta i råvarorna. Salmonella är en vanligt förekommande bakterie och kan komma från till exempel fåglar. Sveriges hårda kontroller gör dock att problem upptäcks tidigt.

Under tiden anläggningen inte kan användas körs allt foder från fabrikerna på fastlandet. 

– Det går bra men är inte optimalt på sikt. Speciellt inte med stormar och covid.

När räknar ni med att rulla igen?

– Vi städar och sanerar och därefter ska Jordbruksverket provta i anläggningen innan vi kan starta igång. Allt ska bli ordentligt gjort.

Vad innebär det här för gotlänningarna?

– Foderfabriken i Klintehamn är jätteviktig eftersom det är svårt att försörja ön från fastlandet. Och det kostar stora summor i transportkostnader. Lärdomen är att anläggningen är nödvändig om Gotlands lantbruk ska fungera. Salmonella finns omkring oss, därför finns rutiner så det inte kommer ut på gårdarna, säger Kristina Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!