Samling i skogen för ny mountainbike-bana

Ett tjugotal personer hörsammade kallelsen till en gemensam insats i skogsdungen bakom elljusspåret i Klintehamn. Här ska det bli en ny bana för mountainbike.

Samlade för jobb med mountainbike-banan: Malin Nordesjö, Tobias Gustafsson, Loke och Ture Nordesjö, Evan Moberg och Lovisa Moberg.

Samlade för jobb med mountainbike-banan: Malin Nordesjö, Tobias Gustafsson, Loke och Ture Nordesjö, Evan Moberg och Lovisa Moberg.

Foto: Lasse Linusson

Klintehamn2020-08-24 17:29

"Barkan", efter underlaget, kallas motionsspåret, alldeles norr om Klinteskolans skolgård som Klintehamns IK ansvarar för. Nu blir här ytterligare en aktivitet – en lång uppröjd slinga i skogen, avsedd att cykla mountainbike på. Den går under arbetsnamnet "Bajkan", uppger Malin Nordesjö, lärare på skolan och ordförande i IK Tjelvar, som ska ha ansvaret för cykelbanan. IK Tjelvar har upprättat ett avtal med Region Gotland, som äger marken.

– Hit är det meningen att man ska kunna komma spontant och ha kul på sin cykel. Vi ska ansvara för skötseln, men det görs ideellt och kostar egentligen inget i pengar, säger Malin Nordesjö.

På söndagen hade klubben kallat till arbetsdag i skogspartiet bakom skolan. Ett tjugotal personer slöt upp, alltifrån barn som kanske helt nyligen fick sin första cykel, till skogskunniga vuxna rustade med motorsåg och röjsåg för att göra slingan som stakats ut både framkomlig och säker.

Lovisa Moberg och hennes man Jonas driver cykelbutik i Klintehamn. Nu har hon engagerat sig i en nybildad cykelsektion inom IK Tjelvar. Två barn från familjen ser också fram emot att kunna dra runt på mountainbike i skogen. Hon konstaterar att det redan är mycket "cykelhäng" i den här delen av Gotland, med den nya cykelvägen längs med väg 140, med gott om intressanta grusvägar och med Klinteberget alldeles i närheten.

– Engagemanget är fantastiskt. Det är roligt att så många vill hjälpa till, säger hon om uppslutningen kring det ideella arbetet med att röja fram banan.

Inne i skogen knäade Malin Nordesjö med en röjsax för att få bort rötter som en pedal eller fot kunde fastna i och strax intill räfsade Sandra Kebbe, annars redovisningskonsult och deltidsbrandman, så att stickor och strån flög och for.

Tobias Gustafsson kom i sällskap med sina barn, som redan var i färd med att testa delar av den blivande sex kilometer långa slingan. Han är fritidsledare på Skutan och träffar både förskolebarn och de yngre barnen på Klinteskolan i sitt arbete:

– Här kommer det att finnas alla möjligheter för skolan och fritids att använda banan. Det ska vi ta vara på, säger han.

Flera lokala företag har stöttar IK Tjelvars satsning – och så har man fått råd från Anders Selin från Ringmurens cykelklubb. En hel del arbete i skogen återstår dock innan den nya banan är färdig.

Sandra Kebbe rensar upp i ett parti av den blivande mountainbike-banan.
Sandra Kebbe rensar upp i ett parti av den blivande mountainbike-banan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!