Sanna har byggt en gotländsk pepparkaksby

I Sanna Hederstedts ögon finns det en jultradition som är roligare än andra. Att bygga pepparkakshus. Det här året överträffade hon sig själv.

Bomull kommer väl till hands när man ska göra ett vinterland.

Bomull kommer väl till hands när man ska göra ett vinterland.

Foto: Malin Stenström

Klintehamn2019-11-24 20:35

När sommarsolen fortfarande sken och man ännu inte hade en tanke på tjockjacka, tumvantar och mössa. Då började Sanna Hederstedt i Eksta fundera kring hur årets pepparkakshus skulle se ut. Några månader senare är hon nu klar med sitt sötsmakande julpynt.

– När barnen var små gjorde jag alltid höghus och i fjol gjorde jag fem affärer på rad. Nu ville jag göra med en vinkel så det blev större än vad jag trodde. Det har blivit en liten pepparkaksby. Jag gillar att det är som en liten värld och att det känns levande, säger hon.

Att sätta ihop allt tog Sanna ungefär en vecka, men skapandet av alla delar var alltså något hon påbörjade redan i somras. Byn består av bland annat ett konditori, ett postkontor, en restaurang och självklart (eftersom det är en gotländsk by) har den också en loppis. 

I loppisen säljs allt möjligt spännande, vilket syns när man kikar in genom fönstren gjorda av gelatinblad. De olika detaljerna inuti husen har Sanna framför allt skapat i cernitlera och lufttorkande papperslera. Flygeln som står inne i restaurangen är ett exempel på något hon har köpt färdigt och förmodligen har den tidigare tillhört ett dockhus.  

– Loppisen är nog det jag har lagt mest krut på med alla smågrejer, säger Sanna.

Vad har varit svårast?

– Att limma ihop allt och få allt att hålla ihop.

Kommer du att satsa på ett ännu större nästa år?

– Större än så här lär det inte bli. Just nu känns det rätt skönt att det är färdigt, säger Sanna.

Sanna har alltid varit kreativ men pysslandet fick en större plats i hennes liv när hon blev sjukskriven. "Det ger mig ett lugn", säger hon.
Sanna har alltid varit kreativ men pysslandet fick en större plats i hennes liv när hon blev sjukskriven. "Det ger mig ett lugn", säger hon.
Karta: Eksta
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!