Skolan har ett eget bussnät

Felicia Boberg i Burgsvik är glad. Och förhoppningsvis piggare på lektionerna. Från och med torsdag sparar hon två timmar varje morgon när Donnergymnasiet sätter in egen buss från Sudret till Klinte.

Lättad. Felicia Boberg i Burgsvik är glad, och piggare på lektionerna. Från och med torsdag tar hon bussen vid åtta och får därmed två timmars sovmorgon varje dag.

Lättad. Felicia Boberg i Burgsvik är glad, och piggare på lektionerna. Från och med torsdag tar hon bussen vid åtta och får därmed två timmars sovmorgon varje dag.

Foto: Henrik Radhe

Klintehamn2012-09-04 04:00

Första skoldagen blev kaos. Få hade noterat ändrade busstider hos kollektivtrafiken. Sedan dess har de elever på Donnergymnasiet som bor på Sudret fått kliva på bussen i Burgsvik fem över sex på morgonen. I Hemse har de sedan fått vänta två timmar innan nästa buss till Klinte gått.

- Det har varit besvärligt. Jag har gått upp klockan fem. Så fort jag kommit hem från skolan har jag velat gå och lägga mig, säger Felicia Boberg.

Men från och med torsdag tar skolan tillsammans med Stånga buss över trafiken. Då går bussen direkt från Sudret till Klinte och Felicia och hennes kompisar får två timmars sovmorgon varje dag, eftersom bussen inte går förrän fem i åtta.

- Det känns underbart att skolan har fixat det, säger Felicia Boberg.


Kvalitetsfråga
Rektor Björn Sölvhammar är också glad.

- Det känns riktigt bra att kunna få ge eleverna det här. Som rektor är det skönt att ha pigga elever, det handlar om kvalitén på skolarbetet, säger han.

Genom samarbetet med Stånga buss löser sig bussproblemen söderifrån. Dessutom satsar skolan på två minibussar som sköter linjen från Roma till Klinte. Skolans egen personal kör dessa, hämtar och lämnar elever längs en rutt. Kostnaden blir ungefär 600 000 kronor per år, pengar som skolan tar ur sin befintliga budget.


Guld värda
- Det blir en extra kostnad, som de andra skolorna inte har. Man hade önskat att Region Gotland haft bättre bussförbindelser, säger Björn Sölvhammar.

För fem år sedan hade Donnergymnasiet 400 elever. Med minskade elevkullar är den siffran nere i 220.

- Det är strid på kniven om eleverna. Varje elev är guld värd, och då är vi måna om att alla ska trivas och ha en bra tid i skolan. Ska vi överleva måste vi ha hög kvalitet på undervisningen, säger Björn Sölvhammar.

Han menar därmed att satsningen på bussar är viktig. Skolan får årligen en elevpeng på 90 000 kronor per elev. Sju räddade elever så är satsningen på bussar plötsligt vinst.

Redan har andra hört av sig om de får lov att åka med på bussen. Elever bosatta på Sudret som går på Folkan, regionens folkhögskola i Hemse, kan när kollektivtrafiken inte längre klaffar få lifta med Donnergymnasiet.

- Nu får vi hjälpa dem, det känns som en fjäder i hatten, säger Björn Sölvhammar i minibussens framsäte.


Tekniker
Bakom ratten sitter skolans datatekniker Claes Gillström. Varje dag byter han reglage och hårddiskar mot en stund på vägarna. Hörsne, Dalhem, Björke, Väte och Hejde, i sin telefon har han alla elevers mobilnummer och via sms säger de till om de ska med eller inte.

- När man var liten grabb drömde man om att få köra buss. Det tog 60 år innan det blev verklighet, säger Claes Gillström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om