Alla vaknar inte pigga som mörtar redo att gå till skolan. Otto, elva år, skrev en insändare och menar att en tidig skolstart är en förlegad kvarleva från förr. Med elektricitet och lampor kan den flyttas fram:
"Fler elever jobbar bättre om skolan börjar senare för att då blir dom mer utvilade. Dom flesta tycker inte om att gå upp tidigt. Därför önskar jag att skolan började senare. Ungefär klockan 09.30 eller 10 varje dag", skriver han.
I debatten på sociala medier fick Otto både medhåll och mothugg. Det visar sig att det är stora skillnader mellan hur dags öns skolor ringer in på morgnarna. Enligt Region Gotlands grundskolechef Jörgen Norström finns inga regler kring när skoldagen ska börja, det är upp till varje rektor att bestämma, däremot måste alla skolor följa timplanen.
– De flesta skolor startar runt klockan 08, senare på landet för att det ska fungera med busstiderna, säger han och menar att det dessutom finns flera praktiska aspekter att ta hänsyn till som skolskjutsar, rusningstrafik och inte minst fritids, både före och efter skoldagen.
Så ser vardagen ut för eleverna på Klinteskolan. Där börjar alla först klockan 09.00.
– Jag tycker att det är ganska lyxigt. Då får man mer tid att förbereda sig på morgonen och kan ta det lugnt, äta frukost och kolla mobilen, säger tolvåriga Vemund Fagerlund medan han äter några köttbullar till frukost.
När andra skolor ringer in kan han ligga kvar i sängen, oftast vaknar han utan att ens behöva väckarklocka. När han och brorsan Viliar säger hej då till den övriga familjen får de sällskap ut till grinden av hunden Indy.
– Om vi cyklar tar det bara två eller tre minuter till skolan, säger de.
Familjen, som också består av storebror Vendel, mamma Madeleine och pappa Peter, flyttade till Klinte för snart tio år sedan.
– I stan började skolorna 08, det var jätteskönt att de inte börjar förrän 09 här, säger Madeleine Fagerlund.
Hon menar att normen är att alla ska vara uppe tidigt pigga och redo för skolan.
– Det anses fint att gå upp tidigt på morgonen, ligger man kvar och sover länge är man lat och oproduktiv, även om man går upp klockan 10 och får lika mycket gjort, säger hon och menar att samhället måste fungera även kvällstid och att alla inte kan börja jobba samtidigt på morgonen.
En senare skolstart har passat familjen utmärkt.
– Jag har aldrig någon morgon hört dem säga att de är trötta när de ska till skolan, säger Peter Fagerlund och jämför med vuxnas vardag.
Han menar att de flesta arbetsplatsolyckor händer på morgnarna eller sen eftermiddag.
– Så är det i trafiken med, det tyder på att man inte är riktigt med i huvudet då.
Den senare skolstarten som Klinteskolan haft sedan ungefär tio års tid är tvådelad, menar rektor Jessica Nilsson.
– Jag känner att det är fantastiskt skönt för de lite äldre barnen att börja senare. Men är man yngre och har föräldrar som börjar jobba klockan 07 i Visby blir det långa dagar, säger hon och berättar om barn som börjar fritids redan klockan 06.
Först tre timmar senare börjar själva skoldagen, som slutar mellan klockan 15 och 16, med fritids igen efter det.
– För en del barn blir det som en halv skoldag till. För oss är det bussorganisationen som styr och för majoriteten av eleverna tror jag att det fungerar alldeles utmärkt, säger hon.