SMA får bryta mer om vägtrafiken säkras

SMA Mineral får utöka brytningen vid Klintebys. Men det nya tillståndet får inte tas i bruk förrän trafiksäkerheten höjts för transporterna till hamnen.

Vägens lutning och bredd, med flera direkta tomtutfarter, försämrar trafiksäkerheten vid Bönders backe. Det måste åtgärdas innan SMA får börja bryta.

Vägens lutning och bredd, med flera direkta tomtutfarter, försämrar trafiksäkerheten vid Bönders backe. Det måste åtgärdas innan SMA får börja bryta.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Klintehamn2019-12-13 10:00

Mark- och miljödomstolen går SMA till mötes på många punkter, och bifaller bolagets ansökan om att få bryta 900 000 ton per år, totalt 30 miljoner ton sten.

Den stora frågan har varit transporterna från täkten till Klintehamns hamn. 900 000 ton per år väntas leda till 102 lastbilstransporter till hamnen per dag, och lika många tillbaka till täkten. Mark- och miljödomstolen ålägger SMA att tillsammans med Trafikverket göra en åtgärdsvalsstudie och vidta de åtgärder som krävs för att höja trafiksäkerheten. Innan det gjorts får tillståndet inte tas i bruk. SMA måste dessutom vara med och betala åtgärder för upp till 110 miljoner kronor.

Transporter tillåts vardagar från 07.00 till 22.00, men inte under hela året. Från 15 juni till 15 augusti begränsas tiden till 07-18, och max 2 380 ton per dag. Samma begränsning gäller även mellan lucia och trettondagen.

– Vi är nöjda. Det är en positiv dom. Men villkoret att göra en åtgärdsvalsstudie innebär att det kan dröja innan vi kan öka brytningen. Vi är i skriande behov av sten, säger SMA:s platschef Thomas Mårtensson och påminner om att bolaget under en längre tid importerat kalksten.

Trafikverket har meddelat domstolen att en åtgärdsplan kan vara klar under 2021. Efter det ska en vägplan tas fram och arbeten upphandlas.

– Jag tror att vi kan vara igång om 2-3 år. Men det krävs även att regionen får utöka godsmängden i hamnen, säger Thomas Mårtensson och tillägger:

– Något annat alternativ än att skeppa ut sten från Klintehamn är inte realistiskt.

Kalkbolagen är luttrade, och vid SMA väntar man med att fira. Och redan i går kom beskedet att domen överklagas.

– Jag är allt annat än nöjd med domen och har fått i uppdrag att överklaga den till mark- och miljööverdomstolen, säger miljöjuristen Gunilla Högberg Björck som företrätt flera sakägare.

– Jag är väldigt besviken och förundrad över domen, sade Niklas Mickelin som är ordförande i Urbergsgruppen Klintehamn.

– Jag är bedrövad. Ingen har lyssnat på oss. Vi kommer att få en väldigt dålig miljö, säger Elin Torpvret som är en av täktens närmaste grannar.

Region Gotland har påpekat att en utökad täkt inte är förenlig med ambitionen med Program Klintehamn 2030. Domstolen konstaterar dock att programmet inte har status av översiktsplan, och att utökad brytning är förenlig med gällande översiktsplan.

Karta: Klintebys
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!