Oro för grundvattnet, rödlistade arter, transporter och buller är huvudargumenten för att överklaga mark- och miljödomstolens beslut att ge SMA mineral täkttillstånd. Mark- och miljödomstolen gav bolaget tillstånd att bryta 900 000 ton kalksten årligen i brottet vid Klintebys den 12 december 2019. Beslutet överklagades och på måndagen inledde Mark- och miljööverdomstolen förhandlingarna för att pröva domen.
SMA minerals ägare, Daniel Juvel, hade tagit med sig 17 personer som argumenterade för bolagets sak och förklarade ingående kalkens nytta, allt från salmonellasanering till cement. Den grundliga redovisning sträckte sig till att varken får eller hästar låter sig skrämmas av sprängningarna.
SMA mineral har överklagat delar av domen som krävt att bolaget ska betala 110 miljoner kronor i maxbelopp för trafiksäkerhetslösningar.
– 110 miljoner kronor är för mycket, sa Daniel Juvel, som yrkar på att maxbelopp ska sänkas till 30 miljoner kronor.
Bolaget vill också ha en övergångslösning när det gäller täkttrafiken.
– Vi har föreslagit att det ska tas i två etapper, säger Daniel Juvel som vinner tid genom ett sådant arrangemang.
Det innebär i så fall att man bara tillåter halverad täkttrafik under första etappen.
Artskyddsdispens söks för bland annat berguv, svartfläckig blåvinge och dårgräsfjäril. När det gäller vatten anser inte bolaget att verksamheten innebär någon otillåten påverkan. I andra hand yrkar bolaget på undantag från bestämmelserna gällande vattenpåverkan och hänvisar till ett erkänt behov av kalksten.
Länsstyrelsen på Gotland har överklagat domen. När det gäller trafiksäkerhet och buller anser man att det finns outredda och opreciserade krav på åtgärder för att minska riskerna och olägenheterna orsakade av transporterna. Länsstyrelsen anser inte att bolaget ska beviljas artskyddsdispens och när det gäller vatten anser man att det finns brister i utredningen.
Tre förhandlingsdagar återstår där man ar upp vatten, naturvärden, buller, vibrationer och luftstötsvågor, trafikförhållanden och kulturvärden. Syn på plats i Klinte blir det på onsdag eftermiddag.
Förutom länsstyrelsen har bland annat Urbergsgruppen och Naturskyddsföreningen Gotland överklagat.