Att det saknades en färdig lösning om transporterna från brottet vid Klintebys till hamnen i Klintehamn var avgörande när mark- och miljööverdomstolen i januari avslog SMA Minerals ansökan om att få utöka brytningen. Bolaget överklagar domen, och vill i första hand att Högsta domstolen (HD) återförvisar målet till mark- och miljödomstolen för en förnyad prövning av villkoren för transporterna.
SMA Mineral anser att det var fel att avslå hela ansökan för att det saknades en färdig lösning för trafiken. I sin klagoskrift till HD lyfter bolaget fram sju andra domar om täkttillstånd, där mark- och miljööverdomstolen kommit till andra slutsatser. En dom från 2014 citeras: ”Mark- och miljööverdomstolen förutsätter att frågan om en trafiksäker utfart går att lösa.”
Bolaget anser att de villkor om trafiken som fanns i domen från 2019, då SMA beviljades tillstånd, garanterar en trafiksäker lösning. Enligt villkoren får inte tillståndet tas i anspråk förrän tillsynsmyndigheten (länsstyrelsen) konstaterat att trafiksäkerhetshöjande åtgärder vidtagits.
SMA tycker att bolaget hamnat i ett moment 22, där orimligt stora insatser krävs i förväg, helt utan garanti för att investeringarna leder fram till en godkänd tillståndsansökan.
Enligt villkoren i domen från 2019 ska SMA delta och bekosta en åtgärdsvalstudie om trafiken. Den görs i samarbete med Trafikverket. Arbetet har inletts och fortsätter enligt uppgjord plan, trots avsaknad av giltigt tillstånd.
– Tanken är att vi fullföljer åtgärdsvalstudien. Jag vet inte hur lång tid det tar, men blir vi klara i år är jag nöjd, säger SMA Minerals vd Svante Fielding och tillägger:
– När den är klar lämnar vi in en ny ansökan.
I väntan på en färdig återgärdsvalstudie, och ett besked om HD beviljar prövningstillstånd, fortsätter verksamheten som tidigare.
– Vi arbetar i brottet i kampanjer, och spränger 1–2 gånger per år. Den kalksten vi bryter räcker inte, så vi måste importera. För närvarande främst från Frankrike, men även från England, säger Svante Fielding.
Med tanke på den långväga importen, med utsläpp av koldioxid, hoppas Svante Fielding på större förståelse för behovet av att bryta kalksten på Gotland. I skriften till HD lyfter SMA Mineral fram kvaliteten: "Svenska kalksten av den kvalitet som krävs för bland annat järn- och ståltillverkning finns i, för Sveriges behov tillräckliga mängder, endast på Gotland".