Sedan prövningstillstånd beviljades i början av juni har en omfattande skriftväxling pågått. Något fastställt datum för förhandlingen i mark- och miljööverdomstolen om SMA:s ansökan om kalkbrytning i Klintehamn finns inte ännu.
Länsstyrelsen, fastighetsägare och flera andra överklagade domen som gavs i december. Även SMA klagade. I domen ålades bolaget att tillsammans med Trafikverket genomföra en åtgärdsvalstudie och vara beredd att betala upp emot 110 miljoner kronor för trafiksäkerhetshöjande åtgärder.
SMA vill som mest betala 30 miljoner kronor. Klintehamns hamn är klassad som godshamn och Trafikverket har prioriterat vägarna dit för godstransporter. Då är det Trafikverkets ansvar att höja trafiksäkerheten, anser SMA.
Kalkbolaget noterar även att Trafikverket inlett ett projekt för att möjliggöra tyngre trafik på 30 mil av öns vägar. En höjning av fordonens bruttovikt från 64 till 74 ton gör det möjligt att minska antalet transporter från 200 till 170 per dag, vilket SMA vill utnyttja.
Trafikverket motsätter sig att SMA tillåts bidra med mindre än 110 miljoner kronor. Det är enbart kalktransporterna som föranleder åtgärder. Trafikverket anser även att domstolen inte kan väga in färre men tyngre transporter. Beslut om bärighetsklass är inte taget ännu. Trafikverket påpekar även att färre transporter med tyngre fordon inte nödvändigtvis höjer trafiksäkerheten.
Även länsstyrelsen har yttrat sig om transporterna. Många liknande vägar har lika tung trafik, konstaterar man, men påpekar att de begränsade möjligheterna att höja säkerheten på väg 141 är unik för det vägavsnittet. Vägen är smal med många in- och utfarter från fastigheter. Länsstyrelsen anser att det hittills inte redovisats någon hållbar lösning, och en sådan krävs för att kalkbrytningen ska kunna tillåtas.
Region Gotland har inte överklagat domen, men har ändå uppmanats att yttra sig. Regionen anser också att transporterna och trafiksäkerheten kan vara avgörande för om ett tillstånd kan ges.
Både Region Gotland och Trafikverket anser att SMA Mineral på nytt bör överväga alternativet med ett transportband. Regionen noterar att kalkbolaget räknat ut att bandtransport är ett billigare alternativ än att köra stenen på lastbil. Trafikverket påpekar att transportband används på flera andra håll, och att det alternativet rimligen bör ingå i en åtgärdsvalsstudie.
SMA har avvisat ett transportband med hänvisning till att investeringskostnaden är hög och risken stor att markägare vägrar att sälja eller upplåta den mark som krävs. Enligt SMA kommer arbetet med åtgärdsvalsstudien att inledas nästa år, och till största delen bekostas av bolaget.
De tunga kalktransporterna kommer att passera Klinte kyrka, vilket oroar länsstyrelsen. Kyrkan ingår i riksintresset Gotlands medeltida kyrkomiljöer, och länsstyrelsen tycker att det saknas en utredning om riksintresset riskerar påtaglig skada. SMA svarar dock att Klinte kyrka är en av 92 kyrkor i riksintresset. Påverkan på hela riksintresset blir därför liten. Vid flera kyrkor går tung trafik närmare än i Klinte. När det gäller buller vid Klinte kyrka blir påverkan marginell, enligt bolaget.
Förutom transporterna tar yttrandena bland annat upp påverkan på vattnet, skydd av svartfläckig blåvinge och dårgräsfjäril, skydd för berguv, buller och vibrationer.