Vass kritik mot SMA:s undersökningar

SMA Minerals underlag sågades rejält i rätten av motparternas jurister när förhandlingen om den framtida kalkbrytningen i Klinte avslutades under torsdagen.

Miljöjuristen Gunilla Högberg Björck företräder Urbergsgruppen och framhöll i sin slutplädering att det finns betydande brister i SMA Minerals undersökningar inför sin tillståndsansökan.

Miljöjuristen Gunilla Högberg Björck företräder Urbergsgruppen och framhöll i sin slutplädering att det finns betydande brister i SMA Minerals undersökningar inför sin tillståndsansökan.

Foto: Dennis Pettersson

Klintehamn2021-09-16 18:10

Denna vecka har Mark- och miljööverdomstolen hållit huvudförhandling på Gotland gällande det överklagade täkttillståndet för SMA Mineral i Klinte. Tillståndet gäller att utöka dagens brytning vid Snögrinde och Klintebys till 900 000 ton kalksten över en period på 40 år.

Under onsdagen hölls så kallad syn för rättens ledamöter på plats i Klinte. Förhandlingen avslutades under torsdagen och under slutpläderingen fick både SMA och motparterna chans att yttra sig en sista gång innan domstolen gör sin prövning.

Två av huvudfrågorna gäller hur grundvattnet kommer att påverkas av den kraftigt utökade brytningen, samt hur de tunga kalktransporterna mellan täkterna och hamnen i Klintehamn kan lösas på ett trafiksäkert sätt. Enligt uträkningar kommer brytningen innebära en lastbilstransport var fjärde minut dygnet runt förbi Bönders backe i Klinte.

SMA:s egen slutplädering var över på en kvart och bolaget anförde bland annat att man bara vill lägga 30 istället för 110 miljoner kronor på trafiksäkerhetsåtgärder.

De poängterade även att kalkstenen i Klinte är den kvalitetsmässigt bästa på grund av sin renhet, och att likvärdig sten annars skulle behöva importeras från ställen så långt bort som Kanada. En stark fördel med brytning i Klinte är också att hamnen ligger så nära brotten, enligt SMA.

Bolaget har under veckan haft 17 sakkunniga som argumenterat för bolagets sak i rätten.

Länsstyrelsen, som överklagat tillståndet, anförde att man inte tänker gå med på något utan en tillfredsställande plan för trafiksäkerheten och att det finns betydande brister i den vattenundersökning SMA låtit göra.

Just vattenfrågan är återkommande i den kraftiga kritik som riktas mot bolaget från både Naturskyddsföreningen, Urbergsgruppen och de enskilda sakägare som överklagat domen.

Miljöjuristen Gunilla Högberg Björck, som företräder fyra sakägare samt Urbergsgruppen, höll den längsta pläderingen på 50 minuter och visade bland annat bilder på spruckna husfasader nära täktområdet och en film från en fastighet vid Snögrinde där fönstren skallrar och inredning går sönder i samband med en av SMA:s sprängningar.

– Bolagets miljökonsekvensbeskrivning är undermålig och kan inte ligga till grund för beslut. SMA har heller inte lyckats visa att verksamheten är tillåtlig enligt miljöbalken.

Hon menade vidare att SMA inte kunnat bevisa att brytningen inte skulle orsaka "en signifikant skada" på grundvattnet.

Advokat Johan Öberg, som också företräder ett antal sakägare, tog bland annat upp att Klintehamns hamn i sig själv skulle behöva en utredning och konsekvensbeskrivning med tanke på vilket ökat tryck den skulle utsättas för.

– SMA:s hamnverksamhet i Klinte är att betrakta som ett följdföretag och ska därför utredas på precis samma sätt som täktverksamheten, sade Öberg.

Region Gotland har inte ens undersökt hur hamnen kan byggas ut, enligt Johan Öberg.

– Och vem ska finansiera utbyggnaden av hamnen? SMA har pratat om en hamnavgift, men vem ska stå för de gigantiska investeringar som ska till i hamnen, frågade sig Öberg.

Angående vattenfrågan hänvisade advokaten också till Sveriges Geologiska Undersökning, SGU.

– Eftersom grundvattenförekomsten har otillfredsställande status avseende kvalitetsfaktorn är varje ytterligare försämring otillåten, enligt SGU.

Mark- och miljööverdomstolen ska meddela sin dom i ärendet den 16 november i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!