Från att regionen tidigare betalat hyror och handledare ska de sociala företagen från 1 juli stå på egna ben. För Suderviljan har starten blivit en chock. Utan föregående förhandling har Region Gotland skickat ut ett avtal som innebär en hyra på 302 394 kronor för andra halvåret 2020. En årshyra på 605 000 kronor.
– Tidigare var hyran en uppgörelse mellan socialförvaltningen och teknikförvaltningen. Internhyror är bara ett sätt att flytta pengar, monopolpengar, men för oss som extern part är det omöjligt att betala så mycket, säger Ulf Klasson.
Suderviljan bestrider därför avtalet. I ett brev till Region Gotland anger kooperativet 351 000 kronor som en rimlig årshyra.
605 000 kronor är dock inte högre än vad socialförvaltningen tidigare betalat för lokalerna i Klintehamn.
– Vi har inte diskuterat internt om hyresnivån är rimlig, säger tf socialchef Therese Thomsson och tillägger:
– Vi har haft många möten med de sociala företagen och försöker hjälpa dem. Men hyran är en sak de får sköta själva.
Det sociala kooperativet har verkat vid Sicklings väg i snart 20 år. 2013 rustade regionen upp lokalerna. I dag sysselsätter Suderviljan 22 personer, långtidsarbetslösa och personer med LSS-stöd.
Övergången har försvårats av att Suderviljan ännu inte beviljats tillstånd från Ivo (Inspektionen för vård och omsorg), något som krävs för att kunna teckna avtal med regionen om att ta emot personer med LSS-stöd.
När socialnämnden 2018 beslutade att inte längre betala hyra och handledare omfattades även Lövstakooperativet i Roma och Återanvändarna i Visby. För dem verkar omställningen ha gått lättare.
– Vi hade koll på vad som är marknadsmässig hyra i Roma, säger Anders Larsson, ordförande för Lövstakooperativet som har ett avtal med Gotland Grönt Centrum och ett hyresavtal med socialförvaltningen (som i sin tur hyr av Grönt Centrum).
Lövstakooperativet har även klart med tillstånd från Ivo.
– Vi kom igenom nålsögat, men det var inte lätt, konstaterar Anders Larsson.
Återanvändarna har inte skrivit på sitt hyresavtal. Man ska överta betalningen, som sker till socialförvaltningen som i sin tur hyr lokaler vid Herkulesvägen av Eklunds Plåt AB.
– Att överta betalningen är helt okej, men det finns en rad oklarheter, säger ordföranden Per Gahnström och nämner besittningsrätt och uppsägningstid.
– En lång uppsägningstid på nio månader som regionen haft kan vi inte acceptera.